Zavárané dia-čerešne fotorecept

danculka - fotkadanculka, 5. júna 2012
Zavárané dia-čerešne (fotorecept)
Foto: danculka

Vlani som to vyskúšala a nemelo to chybu...

60 minút
príprava

Suroviny

podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Pri ingredienciách na zaváranie čerešieň,pre diabetiko sa pozastavíte,neviem to inak napísať,čerešne odstopkujeme ,umajeme a dáme do pohárov,...

    Zavárané dia-čerešne (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do každého pohára dáme nakoniec noža soli a trošku kyseliny sorbovej,tu som vlani nedávala a nič sa nestalo, a zalejeme čistou vodou,ale tento rok som dala,bolo ich viac,aby sa mi to nepokazilo... a všetko som vysterilizovala,musím ešte upozorniť,poháre neotvárajte skôr ,ako za 6 týždňov,,,bola som vlani prekvapená.... a takto som robila aj iné kompóty a boli super...

    Zavárané dia-čerešne (fotorecept) - obrázok 2

Diskusia k receptu

naninka1
Super recept, dá sa takto dosť ušetriť. Ja to robím už dávno, ale najlepšie mi chutia takto zavárané slivky, alebo hocijaké zrelé ovocie. Čerešne mi až tak nechutia, lebo ak niesu dostatočne zrelé (také zaváram), tak potom sú kyslé a ak sú dostatočne zrelé, tak sú v nich chrobáčiky.
akive
Z tohto receptu mi vychádza, že množstvo surovín je treba zistiť metódou pokus-omyl. Je možné ho upresniť?

margaretka28
Už som počula o takomto zaváraní,konkrétne slivky na koláč a bez vody len tá soľ,to nemáš odskúšané?
irenaw
super, robím podobne džem pre mamu, len ovocie a soľ, niekedy trochu fruktózy. tiež musí minimálne 2 mesiace postáť (čítala som, že minimálne toľko potrebuje soľ, aby vytiahla a zvýraznila chuť ovocia).
aroooo
takto som vlani zavarila pokusne 4 menšie poháre čerešní bez kys.sorbovej, ponúkla som neskôr susedu a veľmi ich chválila, sú ozaj dobré, soľ vytiahne z nich sladkosť a aj šťava je na nerozoznanie od bežne zaváraných. Iné ovocie som takto neskúšala .
jamalinka
mám tomu porozumieť tak, že sa nemusí vôbec použiť cukor, iba na špic noža soľ? tiež idem zavárať čerešne a tie s cukrom bývajú dosť sladké, takže by mi vyhovovalo bez. Len ich mám asi do 20 pohárov 7 dcl. nerada by som ich znehodnotila. A tú kyselinu sorbovú (konzervant-zabraňuje rastu plesní, kvasníc a niektorých druhov baktérií. Dráždi sliznicu už v 1%-nej koncentrácií ) môžem tiež vynechať? Ďakujem za skorú odpoved.
danculka
@jamalinka ,vlani som ich robila,dobre tomu rozumieš štipka soli ,ja som vlani robila,bez kys.sorbovej,ale teraz toho mám viac tak som sa bála bez...
kikkus
@danculka mám to chápať, že zaváracie poháre je treba vyvariť a po naplnení sa sterilizujú ako klasický kompót? toto ma zaujalo, lebo kompóty nemám rada práve kvôli cukru, ktorý obsahujú, podľa mňa cukor úplne zabije chuť ovocia...
danculka
Chápeš to dobre,dáš čerešne,soľ a zaleješ vodou a sterilizuješ,,,
kaul
ja som to robila minuly rok, zaplat pan boh iba dve flase, no nedalo sa to jest :-( Vobec to nemalo chut a po sladkej chuti ani stopa ....
danculka
Nie je to presladené ako po umelých sladidlách a s tou pachuťou po nich,ale je jemne sladké,ako čajík,pre diabetikov,ako stvorené a skôr,ako o 6-7 týždňov sa to neoplatí otvoriť vtedy je to bez chuti....