Vianočka aj Veľkonočka fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 25. novembra 2010
Vianočka aj Veľkonočka (fotorecept)
Foto: tatranka

Je to obyčajný sladký,biely koláč,ktorý u nás nechýba ani na Veľkú noc,ani na Vianoce. Je trochu prizdobený,aby nám pripomínal sviatky,ktoré práve prebiehajú.Ja ho mám nafotený Zobraziť celý popisJe to obyčajný sladký,biely koláč,ktorý u nás nechýba ani na Veľkú noc,ani na Vianoce. Je trochu prizdobený,aby nám pripomínal sviatky,ktoré práve prebiehajú.Ja ho mám nafotený z Veľkej noci,ale chýbať nebude ani teraz na Vianoce.

35 minút
príprava
50_60 minút
na 170-150 °C

Suroviny

180 g
150 g
4 ks
z 1 citrónu
1 bal
pol káv.lyžičky
kocka
800 g
3-4 dcl
dve hrste
1 ks  na potretie




Postup

  1. 1

    Ingrediencie.

    Vianočka aj Veľkonočka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z 1 dcl teplého mlieka,lyžičky cukru trochu múky a droždia zapravíme kvások.Po vykysnutí ho vlejeme do osolenej múky,s prídavkom ostatného cukru,citrónovej kôry,vanilku,žĺtky,rozpustené maslo,podľa potreby dolejeme teplé mlieko.Cesto vymiesime na doske do hladka.Do dobre vymieseného cesta pridáme umyté a očistené hrozienka /môžu byť aj na rezančeky pokrájané mandle./Cesto vložíme naspäť do misy a necháme kysnúť.Musí dobre nakysnúť.

    Vianočka aj Veľkonočka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom po vykysnutí ho rozdelím na tri diely.

    Vianočka aj Veľkonočka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Diely rozšúľam.

    Vianočka aj Veľkonočka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zapletiem z nich vrkoč.

    Vianočka aj Veľkonočka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzi tím si vymastím formu na bábovku.

    Vianočka aj Veľkonočka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto prenesiem do nej.Snažím sa mať dno formy zaplnené tak,aby sa pletence spojili.Po vložení do formy,ešte cesto nechám na teplom mieste kysnúť asi 15 minút.Takto sa pletence pekne pospájajú.Bok formy sa odoberie.Ja som to tu na foto zabudla urobiť.Potrebný je len spodok formy.

    Vianočka aj Veľkonočka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potriem rozšľahaným žĺtkom.Pečiem vo vopred vyhriatej rúre na 170 0C asi 20 minút,potom teplotu stiahnem na 150 stupňov,aby bola dobre vianočka prepečená.

    Vianočka aj Veľkonočka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Upečená vianočka aj veľkonočka.

    Vianočka aj Veľkonočka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Potom už len prizdobím.Ospravedlňujem sa,teraz mám ešte fotografie z veľkonočky.Na čerstvú vianočku by bolo priskoro.

    Vianočka aj Veľkonočka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Je to pekný symbol.Na Vianoce bude dozdobená vianočnými ozdobami.

    Vianočka aj Veľkonočka (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

samanka
@Tatranka tak túto vianočku-veľkonočku ukladám. Ingrediencie mám vpodobných množstvách, ale tá úprava! 1*+++.....:-)))) Je známe, že aj oči papkajú
marianne69
Vianocky vzdy peciem 1 den pred stedrym dnom,2 ks,jednu na spapanie a jednu na ozdobu(ze vraj rodina drzi pokope,ak je pletena vianocka na stole, starka hovorila:-))),taku obycajnu klasicku.Teraz urobim na ozdobu jednu takuto krasnu okruhlu.Dakujem za inspiraciu.
evusik
krásne sa ti vydarila.... vianočka-veľkonočka, mohla by byť aj taká nedeľnočka.... úplne profesionálna práca :-)
tatranka
S tou bábovkovou formou som si to vymyslela pred pár rokmi.Chcela som mať na Veľkú noc pekný venček z bieleho kysnutého sesta.No Na plechu sa mi to rozkyslo,každým smerom.Chuť bola dobrá,ale ten veniec bol ako po fujavici.Teraz je vždy veniec pekný vydarený.
vybusna
ja sa usulam od smiechu...fantasticky trefny nazov...velkonocka...nema chybu!!!!!!!!!!! @tatranka nema to chybu
janka81
je nádherný, ako namalovaný, ste šikulka :)))
sovka62
Veľmi pekná vianočka. Až sa mi slinky zbehli. Tiež pečiem vianočku každý rok, ale moja by do tej formy nevošla. Pečiem ju v hlbokom plechu, z ôsmich prameňov, klasicky zapletenú v troch vrstvách, prvá zo štyroch prameňov, na ňu druhá z troch prameňov a posledný prameň rozdelím na polovicu stočím a uložím na samý vrch. Aby si držala tvar prepichnem ju na štyroch miestach špajdlami. Pomedzi pletence pozapichujem olúpané mandle, tie sa upečú do červena a sú na vianočne najlepšie, až ju musím strážiť, aby mi ich nepovyjedali.
babidka
velmi sa mi paci vianocka/velkonocka i nedelnocka :-) najprv bude zdobit stedrovecerny stol a rano ju pekne zjeme ked budeme mat malo bobalok...:-) Dufam , ze sa mi vydari taka pekna ako tvoja :-)
honestka
pekavam podobne-originalne babovky, aj vence, aj deda mraza hlavu. Bez tohto sladkeho chlebika sa nam sviatky nerataju. Mas vzdy dobre recepty Tatranka!
danenka
@Tatranka vianočka-veľkonočka je krásna, na Veľkú noc sa o toto pokúsim. @sovka62 ja robím vianočku tak ako ty, ale až minulé Vianoce som ju mala krásnu, dovtedy mi každý rok "skočila nabok" aj keď som ju špajdľami podoprela, prišla som na to, že cesto treba robiť hustejšie najskôr ho vypracovať poriadne na doske a potom dať kysnúť do nádoby, zrejme to bolo riedkym cestom, uvidím aká bude tieto Vianoce či bude ako minulý roka alebo zasa "skočí nabok" :), a keď skočí pocukrujem, chuť je aj tak mňááááááááámková
jerica
@tatranka , krása , inšpirácia na svete , niečo čo sa neopakuje , nedá mi nevyskúšať. Tvoje skúsenosti vo varení a pečení sú pre mňa veľká inšpirácia , mám sa čo učiť , viac mi ide fotenie ako vymyslieť niečo čo ešte nebolo na vareche , lebo veľa receptov sa opakuje , nechcem to tu rovnakými receptami pripomínať .
danculka
Robievala som takú,ako @sovka ale už je nám to veľa, tak robievam menšiu, ale ma ani nenapadlo ,že by som to dala do tejto formy ,ako@tatranka ,ja zdobím pletenec figurkami z vizovického cesta ,na Vianoce šišky a zvončeky a na Veľkú noc kuriatka a pečie sa to spolu,je pekný ten Tvoj pletenec.
babav
Mala by si ten svoj vyborny napad patentovat@tatranka ;-) .
Tiez ma zaujima, ci si ju piekla po vykysnuti bez okraja formy
a aj tak sa neroztiekla(?!).Ja peciem vianocku tak ako @sovka ,
ale tento tvoj sposob sa mi velmi pozdava.
mamina2
nadhera, co nevidie to spravim ale isto sa mi to nnepodari :)
evia
je krásna nadýchaná, tiež ma zaujíma či po vykysnutí dávaš okraj formy dolu a pečieš bez neho, ako píše janger a babav. Krásne
pekarik
potešilo ma to,že najprv pripravuje kvasok,alebo rozkvas a nerobí cesto na záraz,tým je výrobok nadýchaný,ľahký nenej hutný ,striedka malo porovitá a je trvanlivejšia,nedrobivá,dobrú chuť
tatranka
Pre tie vareškárky,ktoré sa pýtajú,či som piekla bez kruhu.Po nakysnutí na podložke bábovkovej formy,som ju už piekla ,len tak voľne.Ono cesto by malo byť hustejšie ako redšie.S mliečkom opatrne.Zostane pekne na podklade formy.
tatranka
Už som to dopísala aj na recepte.Vrch formy na foto som neodobrala a to vás mýli.Pečiem len na spodnom základe bábovky.
evanaaa
Aj ja som myslela, že je preto taká pekná, lebo bola v tej forme ohraničená a nemala kde " utiecť", a ona okraj nemala, a aj tak je dobrá.
remcula
@Tatranka , kdybych mohla, za tenhle recept bych ti dala pusu!! :-))) Tisknu hnéééd!! Děkuji!!
jarunka
Uz niekolko rokov sa chystam , ze upeciem vianocku. Doteraz som sa neodhodlala. Ked teraz vidim tu krasnu vianocku mozno dostanem odvahu.
vavan
vyzerá nááááááádherne.Ukladám do KK.
silvia68
piekla som to na štedrý večer, klasicky zapletený, vylepšila som to miešaným sušeným ovocím a madľami, perfektný, chuť úžasná, oddnes nehľadám iný recept, tento nám veľmi chutil. vďaka
coldbery
Krásna vianočka...tiež robím taku istu ako ty Martuška.....všstkým nám chuti...na sviatky ku šunke a ostatným dobrôtkam manžel chce len túto vianočku....my to voláme veľkonočný koláč.....:-)))
cica2
krásna vianočka a dobrý nápad s tou formou:))...a aj obrus sa mi velmi páči, teda aj tá veľkonočná výzdoba:))
pirosinka
krásna vianočka - tak isto aj výzdoba- perfektné: ukladám si recept
jatanika
ten trik so spodkom formy sa mi páči... tak to budem piecť už aj ja... tvoj veniec vyzerá naozaj pekne a chutne...
mata3636
výborný nápad! v sobotu sa chystám piecť "veľkonočku", tak vyskúšam takto, páči sa mi to. najprv som chcela svoju klasiku, potom mazanec, potom vianočku zo 6 prameňov, ale ostanem pri tomto. ak ale niekto do soboty nepridá zasa nejaký zlepšovák :))
jatanika
tento rok sme skúsili veľkonočku - páči sa mi ten názov :-)) - podľa teba... moja síce nebola taká pekná, ale chutná teda bola a dizajn časom vylepším... tak dík za receptík :-))
straka1
Ak nájdem tú spodnú časť z formy-tak to vyskúšam.Na sviatky-musím byť zručná-aby mi to šlo od ruky.
zuzliak
Nadherna Velkonocka, toto vyskusam- u nas sladkych kolacov na ranajky niekdy nebyva dost :) Mozem ju aj mrazit?
tatranka
@zuzliak ja myslím,že môžeš mraziť,ako každé kysnuté cesto.Tam sa ten proces stárnutia zastaví.
ancicka
Vyskúšam,ale ako vianočku.Veľmi prkná.Ja som si ju žu asi pred týždňom vyhliadla.
marijanka712
@tatranka ďakujem za vydarený recept na velkonočku , krásne sa podarila škoda, že tu do komentárov neviem dávať foto , piekla som ju v rinskom hrnci super - je obdivuhodná potvora tak narástla, že mi skoro viko vytlačila....
tatranka
@marijanka712 teším sa že sa ti veľkonočka vydarila.A netráp sa,že si nepridala fotografiu.Ani ja ku komentárikom neviem pridávať fotky,hoci veľa krát sa mi to hodí a by som chcela.Peknú Veľkú noc,ti želám.
noelia
Dakujem velmi pekne, zmenim svoje zvyky a tento rok upeciem tento nadherny vencek.....uchvatny......zelam vsetkym pokoj v dusi a Svetlom naplnenu Velku noc!
tatranka
Nech sa ti recept vydarí.Budem sa veľmi tešiť.Za prianie ďakujem.Nápodobne.
hkbarbie
Aj my pecieme a uz sa nemozeme dockat, kedy ju vyberieme z rury :-)
noelia
TAK! Este raz dakujem, mila Tatranka, pretoze sme dnes na sviatocnom stole mali vianocku - "Tatrankinu velkonocku". Vydarila sa mi vcera este v noci naramne.....takze dakujem a takto uz zostanes navzdy v mojej kucharskej knihe a celkom bezpecne preckas s nami v rodine dalsie desatrocia......pretoze mam dve dcery, ktore si uz teraz tuto kucharsku knihu rozdeluju tak, aby raz az sa vydaju, mali kazda jeden kompletny exemplar....
Takze este raz dakujem a od nas z horuceho Spanielska zelam po spanielsky - "Feliz Pasqua".......Tebe ale aj vsetkym milym varechacom!
tatranka
@noelia tvoj komentárik ma dojal k slzám.Napísala si to veľmi pekne od srdiečka.Myslím,že je to jeden z komentárikov,ktoré mi tiež zostanú v pamäti.Čo viac ja ako žena a varecháčka ,si môžem priať.
Snáď len to,nech tebe a tvojím dcérkam slúžia recepty z Varechy na dlhé roky.Ešte ráz ďakujem.
noelia
Dakujem pekne,mna zasa dojalo k slzam, ze Teba moje slova dojali k slzam....som rada a vdacna, ze moj cit nasiel odozvu....v dnesnom uponahlanom svete....uz som sa ospravedlnila aj mojej maminke, ze Tvoje cesto je lepsie ako to jej, z ktoreho peciem uz cele roky.No a ona tiez skusila to Tvoje a nesmierne si ho pochvalovali obaja s mojim oteckom co by milovnikom dobreho kysnuteho....takze este raz dakujem. Moje dve dcery (10 a 3,5 roka....) su cele bez seba a kazdy druhy den pecieme buchticky a vsetko ostatne, co sa este podari.A samozrejme pridavam 10 dkg lasky a srdce v prasku......potom je kazdy recept uplne DOKONALY....krasne dni zelam Tebe, Tatranka i vsetkym varechacom.
elixir
GLG! To aby čosi na zem nekvaplo :))) Nádhera :)
ancicka
Robila som túto Tvojú vianočku,no poviem Ti že je výborna.S tých čo som skúšala,tak nám najlepšie chutila,
tatranka
A ja som tento rok piekla dlhú a ráz takú gramáž.Tiež bola výborná.Teším sa Anička,že ti moja vianočka chutila,preto že ty si šikovná a skúsená gazdinka.

ancicka
Ja som nestíhla odfotiť,lebo kým som sa ráno zdohadala,tak bola skoro zjedená.
ancicka
Piekla som ju zasa a teraz som skúsila takto ,no vrchný pletenec sa mi trocha ohol na bok ale na chuti to neubralo.
tatranka
@ancicka Anička,máš ju veľmi peknú,vysokú.Určite bola ľahúčka.Mala si si ju poistiť špaidlami,bola by sa ti udržala.
tatranka
@anicka77 hlavne,že si si niečo z receptu vybrala,čo ti vyhovovalo.Túto okrúhlu formu na pletenku,používam hlavne na Veľkú noc a zdobenie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia