Tekvicový prívarok

lucina2222 - fotkalucina2222, 12. septembra 2013

Čo s obrovskou tekvicou? Tekvicový týždeň môže začať :) A tento vynikajúci prívarok som si nemohla nechať len tak ujsť.

6
porcií
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1
1 PL
2 ČL
podľa chuti
1 ČL
1 PL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Tekvicu očistíme, postrúhame na hrubšom strúhadle a popražíme na oleji. Osolíme nech pustí šťavu a dusíme asi 15 minút ( ja prívarok nemixujem, radšej nechám tekvicu rozvariť). Keď je tekvička skoro mäkká, dochutíme ju koreninami, chvíľku ešte povaríme.

  2. 2

    Do pohára vylejeme smotanu na varenie, prisypeme cca. 1 PL múky a rozhabarkujeme, aby neostali hrudky. Prívarok postupne zahustíme, necháme prevrieť ešte 10 minút, (aby nebolo cítiť múku) a odstavíme. Nakoniec dochutíme octom a cukrom. S cukrom opatrne pretože tekvička je sama o sebe dosť sladká, preto radšej najprv pridáme ocot.

  3. 3

    Ja som si navrch upiekla volské oko s plátkom slaninky a zajedala mäkkým chlebom. dobrú chuť. :)

Diskusia k receptu

lacquer
Aj ja som robievala presne tak, az mi raz teta ukazala, ako robi ona a velmi nam to chutilo. Finta je v krajani. Pokrajam na tenke rezance, nestruham na struhadle a tym padom sa tekvica nerozvari, ale ostane taka na kusky, ze je do coho zahryznut. V takej podobe mi to zjedia aj chlapi, dovtedy tekvicu nechceli vidiet. A dokonca ani maso navrch nemusi byt, len vajce.
evanaaa
Toľko tekvíc ( aj druhov) ako tento rok hádam ešte nebolo, dokonca aj také, ktoré sa predtým nevyskytovsali alebo len málo. Aj dnes som na ne ppzerala a rozmýšľala, či niektorú vziať, jedna mladá pani si naložila maslovú a dve hokaidó tekvice.....no, aj keď tu je dosť receptov, neviem, čo by povedal môj muž, keď sme navyknutí len na klasiku, obyčajný tekvicový prívarok.
evanaaa
Zabudla som, aj toto je prívarok ako aj ja robievam, len neviem ako chutí z iných druhov, napríklad aj z tejto oranžovej.
julanda
V posledné roky sa mi urodí vždy veľa hokkaidó tekvičiek, z nich je prívarok taký trochu iný. Robievam ho tiež s gulášovým mäsom, ale s knedľou. Alebo s karbonátkom a chlebom. Len chlapi to nechcú, tí jedia len samé mäso, ale ja tekvicu zbožňujem a nie a nie sa jej objesť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia