Ríbezľový džem a kakaový koláč s marhuľami a ríbezľami fotorecept

ywett - fotkaywett, 11. augusta 2012
Ríbezľový džem a kakaový koláč s marhuľami a ríbezľami (fotorecept)
Foto: ywett

Recept na ríbezľový džem som našla tu: http://www.dobre-recepty.sk/detail/7579-ribezlovy-dzem-ii/ je výborný. Týmto autorke ďakujem za recept.

Suroviny

Suroviny na džem:
1kg
150ml
1kg so stopkami
Suroviny na koláč:
4
3 PL
3 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Ríbezle umyjeme.

    Ríbezľový džem a kakaový koláč s marhuľami a ríbezľami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca dáme vodu s cukrom, premiešame, privedieme do varu a miešame pokiaľ sa cukor nerozpustí.

    Ríbezľový džem a kakaový koláč s marhuľami a ríbezľami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Začneme postupne pridávať ríbezle, ale tak aby stále vreli.

    Ríbezľový džem a kakaový koláč s marhuľami a ríbezľami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...

    Ríbezľový džem a kakaový koláč s marhuľami a ríbezľami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď sú už ríbezle rozvarené, tak ich prelisujeme cez husté sito (nie kovové)

    Ríbezľový džem a kakaový koláč s marhuľami a ríbezľami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rôsol privedieme do varu a hneď nalejeme do čistých umytých pohárov. Uzatvoríme a otočíme hore dnom a necháme 5 minút stáť na viečku.

    Ríbezľový džem a kakaový koláč s marhuľami a ríbezľami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A spolu s dcérkou sme ich takto ozdobili :-))

    Ríbezľový džem a kakaový koláč s marhuľami a ríbezľami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...

    Ríbezľový džem a kakaový koláč s marhuľami a ríbezľami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A teraz recept na koláčik ;-)

    Ríbezľový džem a kakaový koláč s marhuľami a ríbezľami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Najskôr vyšľaháme sneh. Vyšľaháme žĺtky s cukrom do penista a postupne pridáme preosiatu múku (kypriaci prášok som nedala)

    Ríbezľový džem a kakaový koláč s marhuľami a ríbezľami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Opatrne vmiešame tuhý sneh z bielkov.

    Ríbezľový džem a kakaový koláč s marhuľami a ríbezľami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A nakoniec vmiešame kakao.

    Ríbezľový džem a kakaový koláč s marhuľami a ríbezľami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Cesto vylejeme do vymastenej ohrúhlej formy, použila som s priemerom 24cm.

    Ríbezľový džem a kakaový koláč s marhuľami a ríbezľami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Poukladáme ovocie.

    Ríbezľový džem a kakaový koláč s marhuľami a ríbezľami (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    A dáme upiecť v rozohriatej rúre ( plynový šporák tak asi na tretí stupeň) pečieme približne, tých 35-40 minút. Po upečení skontrolujeme pomocou špajdle, či je koláč upečený a keď sa nič nenalepí je to ok. Necháme dobre vychladnúť

    Ríbezľový džem a kakaový koláč s marhuľami a ríbezľami (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Prajem dobrú chuť!

    Ríbezľový džem a kakaový koláč s marhuľami a ríbezľami (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    :-)

    Ríbezľový džem a kakaový koláč s marhuľami a ríbezľami (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

marijanka712
@cica2 ten rôsol vypadá fantasticky ja som to tiež robila , ale už s prelisovanými ribizlami tvoj spôsob sa mi vidí super nie je s tým toľko roboty ja používam do piškotových zákuskou .Tento rok som nerobila lebo nebolo až toľko ribiziel na koľko som zvyknutá tak bol len sirup bez ktprého si mnažel nevie predstaviť čaj. Ywetka koláčik velmi vydarený jednoduchý a len na jedno posedenie na druhé nezvýši a myslím že ani u vás , ale takto to mám najradšej nič netreba odkladať.-vyskúšam
salinka
@cica , kedy to ty vsetko stihas? Ty asi ovladas nejake zaklinadlo na spomalenie casu:-)
lusinkab
no ja som zapla varechu a hned som podla fotky vedela,ze to je tvoje :-) ukladam si ten kolacik a dzemik hadam vyskusam o niekolko rokov,mas zlatu malu pomocnicku :-)
havino
s tými stopkami to vidím prvý krát, vážne a tiež myslím,že žiadnu vadu to nemôže urobiť, ved sa to prelisuje cez sito, no super a k ostatnému, poznáš môj názor a úprimný obdiv,ste šikulky aj s Veroničkou, rodina môže byť na vás veľmi pyšná, dávaš malej slečne krásny príklad do života
adkas
nadhera, ste sikulky... mohla si dat fotecku aj z ostatnych zavaraniniek ako si ich krasne nacancala...:))))
palokuchki
Ribezlovy dzem je u nas velmi oblubeny. Stopky z ribezli som vzdy poctivo otrhavala. Tento rok to skusim podla teba. Ako vzdy mas krasne vsetky fotografie.
cica2
@marijanka712 ďakujem za milý komentár a ríbezľový sirup, je tiež výborný, pamätám si, keď ho robievala moja babka :-)...a koláč taká rýchlovka ku kávičke a zaniesla som aj pre starkú:-))... cesto je výborné aj na roládu @izabella929 @lusinkab @hviezdickaz @palokuchki @akeber @salinka @havino @adkas @afataga ďakujem za milé komentáre :-))
@salinka mám 7 ročnú šikovnú pomocníčku, tak stíham :-))
@havino tiež som sa čudovala že so stopkami variť, ale som rada že som našla tento recept, džem je rýchlo spravený a je chuťovo výborný @adkas už sú v predchadzajúcich receptoch :-)
ola111
@cica2 ,sa ti robia také džemíky,keď máš takú šikovnicu doma,tie poháre
nemajú chybu :-)
orchidea
škoda že už nemame ríbezle...:( vyskúšala by som ten džemík...krásne si ho vyfintila a koláč tiež pekne vyzerá...*
medulienka122
ríbezľový lekvár máme hádam aj na tri roky, ale čo ma upútalo, tie rozkošné "zásterky"- dečky? na viečkach - tomu sa povie tip-top
medovnicek
ten rôsol sa mi mimoriadne pozdáva, už je v kk a aj koláčik vyzerá skvelo
evusik
@cica2 včera som robila rôsol podľa tvojho receptu a veľmi som spokojnál :-) robila som z 2,50 kg čiernych ríbezlí a čo je pre mňa najdôležitejšie bolo to celkom rýchlo hotové a ani som sa moc nenarobila... predsa len v tomto horku človeka moc nebaví stáť pri hrncoch...


ywett
@evusik , veľmi si ma potešila a súhlasím, že recept je výborný, tiež som spokojná a ďakujem za krásnu fotku a aj za komentár :)...ja som toto leto, ešte ríbezľový nerobila, ale chystám sa :)
jerica
@ywett krásna prezentácia, veru som si recept nielen uložila , ale aj bala na A4 :-) Nemám vôbec času, záhrada ukrajuje z času pri pc , zato tie marhuľky a zeleninka sa veru odvaďačia.
radost
ríbezľový džem=rôsol robím ako ty..s malým rozdielom...ríbezle umyté-aj so stopkami-sparím pod pokrievkou s trochou vody-bez cukru!-k bodu varu...prepasíruje muž-je to jediná jeho činnosť pri varení džemu-pridám cukor a uvarím..rýchle rôsolovatie..aj teraz tak činím..
ywett
@radost , veľmi pekne ďakujem aj za tvoju radu a skúsenosť a tiež sa chystám robiť aj tento rok ríbezľový, tak by som mohla skúsiť podľa teba :)
janger
@ywett , Ivka, dnes som robila ribezlovy dzem podla tohto tvojho postupu. Len som dala trosku menej cukru, na kilo a pol ribezli som dala kilo cukru. Nevadi, ked bude kyslejsi. Ribezlovy pouzivam hlavne na plnenie jemnych a lineckych kolacikov k Vianociam, tak tam moze byt trosku kyselsi. Dakujem za pekny recept. Posielam aj fotku, ale tie moje pohare su len take obycajne, nie su tak krasne vyzdobene, ako su tie tvoje.


1x ywett
ywett
@janger- Janka, ďakujem za krásnu fotku a komentár, potešila si ma :) A nevadí, že si poháre nezdobila, to s Nikou sa tak bavíme a všeličo tvoríme a ozdobili by sme aj tvoje :-D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia