Svieži koláč z čerstvých ríbezlí fotorecept

ywett - fotkaywett, 18. júna 2011
Svieži koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept)
Foto: ywett

inšpirovala som sa receptom z časopisu-Život (2004)

40-45 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

300g
1
60g
6
150g
2
250ml
700g čerstvých
200g




Postup

  1. 1

    Potrebné suroviny.

    Svieži koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Žľtky, maslo, krupicový cukor a 1 vanilínový cukor vyšlaháme do penista.

    Svieži koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Primiešame smotanu.

    Svieži koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A postupne múku, rozmiešanú s kypriacim práškom.

    Svieži koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto dáme na hlbší plech ( ja som dávala s rozmerom 36x26 cm ale môže byť aj menší, potom aj sneh na koláči bude hrubšia vrstva, lebo mne sa vidí toho snehu málo) vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre upečieme. (Elektrická rúra: 180°C Teplovzdušná rúra: 170 °C Plynová rúra: 3 stupeň)

    Svieži koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ríbezle zbavíme stopiek ( pomocou vidličky)

    Svieži koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Premyjeme ríbezle vodou a necháme odkvapkať. Lyžicu práškového cukru dáme bokom, zvyšok zmiešame s ríbezľami a necháme ich asi 10 minút odležať.

    Svieži koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po upečení dáme cesto na vlhkú utierku a stiahneme opatrne papier a plát cesta preložíme späť na plech.

    Svieži koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Medzitým vyšlaháme dotuha bielky s druhým vanillínovým cukrom.

    Svieži koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na ešte vlažné upečené cesto, rozložíme ríbezle aj so šťavou.

    Svieži koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A na vrch nanesieme ušľahaný tuhý sneh, ktorý pocukrujeme lyžicou práškového cukru. Koláč opäť vložíme do rúry a pečieme ešte 5-10 minút, kým sneh začne hnednúť.

    Svieži koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Dobrú chuť!

    Svieži koláč z čerstvých ríbezlí (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

hviezdickaz
tento kolacik nam vzdy robievala teta,je vyborny :))) , @cica - dlho si sa tu neukazala ... ,tesim sa,ze ta tu znovu vidim :)
dorisa
Krásne oranžovo-červené variácie s fotkami. Takéto koláče milujem. Ja so obrala z našej záhradky pol kilo ribezlí:( To je tak na jeden koláč:)
akeber
aj ja ho robievam..ale ešte nedozrelo ríbezle u nás je fajný :)))
ancicka
Taký fajný kyselkavý .Super.U nás tiež ešte nedozreli,možno tak za dva týždne.
anna123
Poprosím o vysvetlenie v rpc sa píše, že koláč dáme na utierku a potom ríbezle a sneh a zapiecť do rúry??
cica2
dievčatá, ďakujem za komentáriky, takže poniektoré koláčik už máte vyskúšaný:) @hviezdickaz , si velmi milá, ďakujem:)) Tiež ste mi už chýbali, som rada že som opäť tu!:)) @anna123 , keď dám dole papier z upečeného cesta, tak plát preložím späť na plech a dám ríbezle, sneh a ešte to všetko dám naspäť do rúry, zapiecť na tých 5-10 minút aby sa troška ten sneh zapiekol dohneda
evanaaa
Postup jasný, koláč chutný a krásny, len ho spapať hneď, než sa povie päť, haha.
orchidea
Robievam takýto koláčik len s tým rozdielom, že papier nedávam pred zapekaním z cesta dole ale to len tak na okraj, ináč je to výborný svieži koláčik a vydaril sa ti krásne.
dajanca
ja ho pečiem bez papiera, plech vymastím a vysypem múkou...sneh šľahám nad parou... každý má svoj štýl... hlavne že chutí :-))
garanco
Krásny koláčik:-)) , počkám, kým dozrejú ríbezle , urobím
mariaklara
Keď dozrejú ríbezle odložím si na jeden koláč do mrazničky pre vnúčatá, keď prídu na prázdniny. Lebo teraz by sme sa s manželom museli napchávať sami. Totiž odkedy som na Vareche ručička na váhe mi išla dosť hore, preto teraz neexperimentujem.
cica2
ďakujem všetkým:)) @jerica to teda fakt:))).... ale ty máš krajší, hlavne toho snehu na tvojom koláčiku je viacej.....aha, máš viacej surovín, teda vajec...a pozerala som či tu už takýto recept nie je a nenašla som, preto som pridala aj môj....hmm, tak sú tu teraz dva.....a dobrý nápad, vyskúšať ho aj v zime, tiež si musím dať zamraziť ríbezle :)
jerica
@cica2 inšpirácii sa nebránime, ako dobre že sme veľká rodina,každá niečo pridáme,podučíme sa a to je to pravé čo máme spoločné:-)
Viem že aj naša @mariaklara má pre nás sesterničku :-)
violeta
Tento rok som robila tento chutný koláčik podľa teba @ywett. Trocha som zmenila pomery cukru, dala som aj do bielkového snehu, aby držal tvar, pridala som aj citrónovú šťavu. Ale koláč je naozaj veľmi chutný a cesto jemnučké. Ďakujem ti za recept a prajem krásny víkend:)


2x haji a ywett
ywett
@Violeta (28.6.2019 18:22)

Ahoj, ďakujem za fotku, krásne sa ti vydaril a aj snehu máš viac ako ja, perfektný ;-)
Prepáč, že tak neskoro reagujem...
Ďakujem a aj tebe pekný víkend :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia