Kečup

olinka12 - fotkaolinka12, 15. septembra 2011
Kečup
Foto: olinka12

Je tu už veľa receptov na kečup ale ponúkam recept rokmi overený a veľmi chutný.

Suroviny

2 kg
30 dkg
30-40 dkg
25 dkg
3 ks
10 ks
8 ks
8 ks
1 KL
1 KL
2 ks
2 ks
3 KL
1 KL
1 KL
1-2 ks
1 dcl
1 dcl
2-3 PL




Postup

  1. 1

    Všetky prísady pokrájať dať variť. Koreniny spolu rozmixujem. Ak je všetko v hrnci mäkké ponorným mixérom rozmixujem pridám koreniny nechám variť. Kečup zviknem prepasírovať cez husté sitko aby tam nezostali semiačka z paradajok deti ich nemajú radi. Robievam dve dávky jednu sladkú a druhú pikantnú tam pridávam štipľavú papriku. Nakoniec ak by nebol dostatočné hustý môže sa pridať maizena.

Diskusia k receptu

letisia
Ja robievam kečup z rovnakých surovín, len možno trošku iné pomery. Je skutočne výborný. Ale ten grif s majonézou nepoznám. Veľmi dobrý nápad. Budúci rok vyskúšam.
evanaaa
Letisia, nemáš na mysli náhodou tu maizenu na zhustnutie?
Ináč, dobrý recept na kečup, zišiel by sa mi sparviť ale so sladidom, taký pikantný.
olinka12
Varešky je to maizena ľudovo zemiakový alebo kukuričný škrob môže byť aj aj
ancicka
Takýto kečup so robila z jablkami,cviklou ...ešte ked boli chlapci doma.Teraz kečup používam len tam kde je to nevyhnútne.
Inač výborný rcp.
Obporúčam.
marianna76
parádny recept, tiež som podobný robievala... možno skúsim i ja. Tiež tam pridávam maizenu - škrob na zahustenie.
diabambulka
Domáci kečup je domáci a je najlepší, už som dlho nerobila ale robievala som ho podobne akurát ho nezahusťujem s maizenou :-) ale ak je treba prečo nie...
jamalinka
ja tiež robievam podobný len bez cvikle, niektorých korenín. No rajčiny pred varením čiastočne cez dužinu narežem na kríž, zalejem vriacou vodou a ošúpem. Je to dosť časovo náročné, ale výsledok stojí za to. Pri pasírovaní je už len minimálny odpad- semiačka a je aj hladká konzistencia, maizenu nedávam, tá je len na vytvorenie ešte hladšej (šmíkajúcej) sa konzistencie, možno to lepšie takto zjedia deti. Inak tam nezohráva žiadnu inú úlohu.
olinka12
jamalinka súhlasím ale vieš robievam aj dve tri dávky naraz a to by bolo dosť pracné ošúpať toľko rajčín zato to teraz riešim tak, že pred pasírovaním ich rozmixujem ponorným mixérom a tiež mám minimum odpadu a keď mám dosť rajčín ako tento rok také veľké dužinaté do tých tiež nemusím pridávať maizénu kečup je výborný hustý
jamalinka
ja už rajčiny ani inak nerobím, len zbavené šupky, už mám 15 pohárov 7 dcl rajčinovej šťavy a budem robiť aj kečup a chystám sa ho narobiť možno aj z 10 dávok (jedna zo 4 kg rajčín). Vlani som ho urobila menej a nevydržal ani do vianoc, tak bol dobrý. U nás sa je všetko s kečupom. Chcem len podotknúť, že mne osobne vadí maizena (načo to takto robiť, to sa robí v konzervárniach pre zahustenie) a pretlak radšej zaváram hustejší, vodu pridám až keď do polievky či omáčky. Na zhustnutie stačí dlhšie povariť aby sa vyparila voda z rajčín. Ja som teraz uvarila taký hustý, že je ako redší džem.
olinka12
jamalinka ďakujem za komentár a veľmi sa teším, že sa ti kečup páči aj aj mám už paradajky nabrané budú na zajtra tak sa teším na čerstvý kečup. A s tou maizenou som aj napísala,že sa nemusí dávať ale ak by nastal dáky problém že by to bolo redšie dá sa pomôcť vyskúšala som a nevadilo to tam ale teraz pestujeme paradajky veľmi dužinaté tak netreba pridávať nič.
michaelaa
prosim Vas netreba to sterilizovat ? iba sa naleje do poharov a hotovo ?
olinka12
michaelaa odpovedám ti na dotaz ku kečupu nie sterilizovať netreba. Do pohárov dávam horúce a ide to do teplého zábalu ako paradajkový pretlak. Tam nechám až do úplného vychladnutia.