Karamelovo-hruškový koláč

dorenika - fotkadorenika, 1. januára 2013
Karamelovo-hruškový koláč
Foto: dorenika

Tento koláč je veľmi ľahký na prípravu ale za to chutný.

4-8
porcie
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
150 g
125 g alebo maslo
1 ks
1 PL
Plnka:
2 kelímok
1 ks
1/2 bal.




Postup

  1. 1

    Do múky pridáme cukor a soľ a premiešame.Pridáme mäkké nakrájané maslo a jedno vajce a premiešame a vymiesime cesto.Dáme do chladničky na min.30 minút.

    Karamelovo-hruškový koláč - obrázok 1
  2. 2

    Guľatú formu na pečenie vymažeme tukom a vysypeme múkou.Cesto vtlačíme do nádoby a vytiahneme vyššie okraje.Popicháme ho vidličkou a posypeme trochou strúhanky.

    Karamelovo-hruškový koláč - obrázok 2
  3. 3

    Hrušky očistíme a nakrájame na osminy,môžete použiť aj zavárané.poukladajte hrušky na dno celého koláču a do medzier dajte datle.

    Karamelovo-hruškový koláč - obrázok 3
  4. 4

    Karamelové pudingy prešlahajte s vajcom a vanilkovým cukrom a vylejte na hrušky.Vložte do vyhriatej trúby na 180 stupňov a na 40minút alebo dokým bude zlatastý.

    Karamelovo-hruškový koláč - obrázok 4

Diskusia k receptu

babidka
Kolacik vyzera dobre , hlavne v lete nepekavam nic zlozite a mame radsej ovocne kolace .To si pouzila puding uz hotovy /kupovany/? Kolko ho bolo na objem ? Nebudem predsa kupovat puding :-))
dorenika
babidka: 250g no jasne ale mne vzdy vyjde strasne riedky takze som od vyrobi upustila :(
medulienka122
Robím podobne, ale puding si vyrobím zo Zlatého klasu. Riedky ho máš preto, lebo treba dať mene mlieka, ako je napísané na sáčku. V Londýne asi nemajú Zlatý klas, tak si sa takto vynašla. Koláčik je super, už je uložený a čaká...P.s. Zlatý klas môžeš nahradiť obyčajným pudingom v prášku a dať mene mlieka. Ale to len tak na okraj:-). @dorenika , aj tebe prajem do nového roku všetko dobré a ešte veľa dobrých receptov!:-)
dorenika
@medulienka122 tak potom nechapem preco na ten sacok picu take mnozstvo mlieka,ach jo no ale dakujem za radu snad sa mi uz raz podari
miamia
no, to si este neskusila kupit 200g Zlaty klas, namiesto 40g... kazdy pisal len zlaty klas, a ono su u nas dostat kupit dve gramaze...co som netusila... :) takze som na prvy pokus vyrobila kraaasnu tehlu! :D inak, receptik super, ulozila som si ho!:)
evanaaa
Ahoj, @dorenika , akú dobrôtku si sem hneď dala, ukladám si do KK. A Na margo toho pudingu: tá gramáž na návode je na klasicky robený puding, žýe ho podľa toho uvaríš, a on ti pri chladnutí zhustne, väčšinou je to pol liotra na jedno balenie, ale ak ideš robiť plnku, musíš dať asi o deci menej mlieka, čiže len 400 ml, nie 500, bude hustejší. A nech sa ti tu darí, dávaj recepty aj ďalej.
iva63
krásny koláčik, robievam podobné...krásne sa ti vydaril... si šikovná-:)
miamia
kvôli tomuto receptu som si kúpila kruhovú formu... :)) robila som s jablkami, slivkami a škoricou... s cestom sa výborne pracuje, aj pomer surovín je akurát...ďakujem za recept :)
dorenika
@miamia tak to sa tesim ze sa podaril a chutil pridala som aj rozne obmeny na plnku ak by si mala zaujem pozri si posledne recepty:)
qaroh
Ja robím tento koláčik od kamarátky:
Koláč od tety Glasovej:
Potrebujeme: 1 balíček lístkového cesta, 1 veľký hruškový kompót alebo čerstvé hrušky, 4 dkg hladkej múky,10dkg práš. cukor alebo
krištalový,1 vanilk. cukor, 2 žĺtky,2 dcl šlahačky, orechy alebo
mandle na posypanie, chuť do pečenia.

Postup: Lístkové cesto rozvaľkame do okruhlej formy na pečenie, okraje trochu vyzdvihneme, cesto popicháme vidličkou. Zo šľahačky múky a cukru uvaríme krém, do vlažného krému primiešame žĺtky. Na cesto pokrájame hrušky, zalejeme krémom, posypeme orechami. Pečieme asi pri teplote 180 asi 20-30 min a po vychladnutí jeme.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia