Francúzska cibuľačka fotorecept

oksimo - fotkaoksimo, 23. januára 2014
Francúzska cibuľačka (fotorecept)
Foto: oksimo

Tento recept mám od mojej francúzskej kamarátky a veľmi mi chutí, možno bude aj Vám :)

4
porcie
45 minút
príprava

Suroviny

0,6 kg
1/4 ks
0,2 kg
0,2 l
1 ks
1,5 l




Postup

  1. 1

    Na hrubo si nakrájame cibuľu, môžme pridať aj nejakú tú červenú, nech to je farebnejšie.

  2. 2

    Rozpálime si maslo v hrnci, pridáme cibuľu, pekne osolíme a prudko orestujeme. Pridáme biele víno a horúci vývar (slepačí, hovädzí, podľa toho, ktorý mám v rezerve v mraziaku)

    Francúzska cibuľačka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakrájame si polovicu bagety a polovicu eidamu na kocky.

    Francúzska cibuľačka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravené :) počkáme kým nám polievka začne vrieť.

    Francúzska cibuľačka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Bagetu so syrom dáme do kotla :) raz premiešame, okoreníme čerstvo mletým korením a nezabudnime na provensálske bylinky. Necháme ju pomaly variť a už ju viac nemiešame, bageta sa rozvarí a tým aj zahustí celú polievku.

    Francúzska cibuľačka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým si pripravíme druhú polku bagety. Nakrájame na kolieska, dáme na ne trochu masla a zasypeme strúhaným syrom, čo sme si odložili. A dáme si ich zapiecť do horúcej rúry.

    Francúzska cibuľačka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dobrú chuť

    Francúzska cibuľačka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

kredenc
možno je dobrá, ale určite to nie je "pravá francúzka" cibuľačka. A syrom zasypané bagety k cibulačkemôžu byť tak domáckym receptom kamarátky
1x cajca
caterina
je mi uplne jedno, ci prava alebo neprava. Vyzera uzasne a isto skusim
radox1
verim ze je chutna,odporucam cibulu restovat viac dohneda,vino najprv odvarit a potom vyvar,a tie bagety so syrom vlozit do polievky a dat pod glil-salamander zapiect spolu s polievkou.potom by sa to framcuzskej cibulacke zacalo podobat.
elixir
Takéto niečo som ešte nikdy nejedla... vyzerá to zaujímavo :)
sisok
@kredenc - tak nam povedz, kredenc nas najmudrejsi a najaktivnejsi v pridanych receptoch, co je podla teba francuzska cibulacka? Samozrejme, ze sa k tejto, tak isto k akejkolvek polievke, davaju zapecene francuzske bagety so syrom.
Mne sa recept paci, takto ho robim aj ja....len tak dalej ;)
dorenika
ja som predtym videla take uplne hnede tie polievky pretoze tie cibule boli skaramelizovane....no a francuzi eidam nepouzivaju,inka pekny recept
dorenika
ja som predtym videla take uplne hnede tie polievky pretoze tie cibule boli skaramelizovane....no a francuzi eidam nepouzivaju,inka pekny recept
radox1
spravne,zaklad je pomaly robena cibula so stipkou cukru do hneda,cim nastava proces karamelizacie-trva to aj 30minut a viac.
katka78
Inak táto cibulačka sa mi páči a putuje do KK, s menšou úpravou (s tou skaramelizovanou cibuľou) si ju budúci týždeň vyskúšam.
radox1
samozrejme ze sa cibula skaramelizuje aj bez cukru,len ja do cibulacky davam medzi prsty aj cukor.
marta09
rozmýšľala som, akú polievku zajtra uvariť a touto cibuľačkou si ma inšpirovala, teším sa na ňu
marta09
prepáč, inšpiroval, až teraz som si všimla,že si muž
honestka
asi zbytocna polemika, pretoze cibulovych francuzskych polievok je tiez viacej druhov /ako nasich kapustnic?/
Preslavenou v kucharskych knihach sa stala prave ta ktora je uvedena ako "hneda" /dosiahnuta tou pomalou karmelizaciou cibule, ktora da polievke tu spravnu chut bez vela prisad - cize nic za par minut/;
Chlieb so syrom nie je vedla ale v nej na vrchu, podavana v jedno -servirovacich zapekacich miskach par minut pod grilom ci salamandrom a chlipka sa horuca.
Ja robim napr. aj ciru na kyslo z jarnej cibulky so stratenym vajickom - a tiez ju volaju "francuzskou".
Ta vsak potrebuje kratkodobu upravu.

Mozem akukolvek verziu a na tvojej aj s tymi chlebickami vedla by som si pochutila tiez.
jozka2
kazdy ma ten svoj recept na cibulacku ako pisete v dislusii orig.sa stala tmavo hneda zaliata hov.vyvarom atd.ale aj tato na rychlu pripravu by mi urcite chutnala,napad je na svete a mi to mozme obmienat.
1x oksimo




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia