Domáci Heinz kečup

oksimo - fotkaoksimo, 25. mája 2014
Domáci Heinz kečup
Foto: oksimo

Začína nám pomaly paradajková sezóna, tak prikladám recept na moj obľúbený domáci "Heinz" kečup...

240 minút
príprava

Suroviny

5 kg
1 ks
5 ks
1 ks
8 pl
1 kl
3 dcl
1 pl
1 pl
5 ks
1/2 pl
2 strúčiky
1/2 pl
1/2 pl
1/2 pl




Postup

  1. 1

    Paradajky s paprikou nakrájame na štvrťky a rozmixujeme ich.

    Domáci Heinz kečup - obrázok 1
  2. 2

    Prepasírujeme a dáme variť na miernom ohni, cca na 3hodiny - kým nezmizne 1/3 z celého objemu, treba občas miešať, aj kečup vie prihorieť :) Kto má rád pikantné ako ja, tak treba pridať chilli papričku, aj dve, podľa chuti.

    Domáci Heinz kečup - obrázok 2
  3. 3

    Medzi tým dáme do octu všetky koreniny, t.j. čierne a nové korenie, cesnak, klinčeky, škoricu a zelerové semeno. Necháme to najmenej polhodinu celé postáť, nech sa chuť a aróma dostane do octu. Potom to precedíme cez sitko.

    Domáci Heinz kečup - obrázok 3
  4. 4

    Keď sa nám paradajky pekne zredukujú, pridáme polovicu pripraveného a precedeného octu s koreninami, soľ, červenú papriku, horčicu a hnedý cukor. A teraz už závisí na vašej chuti, koľko a čoho tam ešte pridáte. Odporúčam ochutnávať vychladnutú vzorku, pretože horúci skresluje všetky chute. Redukujte do vami zvolenej hustoty. Keď trochu vychladne, vezmite ponorrný mixér a všetko to poriadne premixujte, do hladka, bude krásny a chutný :)

  5. 5

    Prelejeme do menších fliaš a sterilizujeme 15 minút. Odporúčam, je naozaj výborný. Receptov na kečup je veľa, mne sa zatiaľ páči najviac tento a dlho som hľadal :)

    Domáci Heinz kečup - obrázok 5

Diskusia k receptu

eviana
@oksimo , to Heinz by som z názvu úplne vynechala... šak to recept na skvelý domáci kečup, buď naň hrdý :)
sovka62
Aj naozaj ako Heinz, tak ďakujem, taký nemusím, otvorím fľašu a cítim ocot. Ani farba Heinzu sa mi nepáči, škoda, že nevidím aký je ten tvoj.
hubata
Mne je strašne divné že máme koniec mája a ty už zaváraš kečup? To jedine zo skleníkových paradajok, aj tie rajčiny tak vyzerajú: paradajky ako by ich mala jedna mater v Tescu, dužina je bledá, tvrdá, semienka biele. Tri hodiny varíš len samotné paradajky, veď to už ani paradajkovú chuť nemôže mať ten kečup, nieto ešte nejaký vitamín na zimu.......



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia