Foto: irenaw
Nedali sa všetky zjesť ani spraviť päť plechov bublaniny :-D.
Postup
-
1
Broskyne olúpeme, vykôstkujeme a pokrájame na kúsky. Použila som polovicu zrelých broskýň a polovicu ešte celkom nedozretých. Tie som pred šúpaním sparila horúcou vodou a ochladila v studenej. Jablká očistíme rovnako ako broskyne. V rozpise uvádzam hmotnosť očisteného ovocia. Dáme do hrnca a podlejeme asi 1 dl vody. Pridáme vanilkový struk prekrojený po dĺžke na polovice. Varíme za občasného miešania. Keď je hustota takmer akurát, môžeme džem rozmixovať, alebo necháme kúsky. Nezabudnite vybrať vanilkový struk :-). Vlejeme citrónovú šťavu, pridáme glukózu a tablety stévie. Samozrejme môžete osladiť klasicky a sladkosť si už každý doladí sám podľa chuti. Povaríme ešte asi 20 minút. Horúce plníme do vyvarených pohárikov. Vyváram aj vrchnáky. Zatvoríme. Na dno hrnca dáme utierku, vložíme poháriky a zalejeme do 2/3 horúcou vodou. Zatvoríme a varíme na pomalom ohni 10 minút. Necháme zatvorené do druhého dňa vychladnúť.
Páči sa mi "zdravá" verzia tohto džemu, @irenaw !
varecha.pravda.sk/diskusie/stevia-cukrova/1597-forum.html...
varecha.pravda.sk/diskusie/stivia-/3143-forum.html...
v týchto diskusiách sú ďalšie linky na zaujímavé články o stévii