Čerešňový koláč fotorecept

lucylee - bez fotkylucylee, 18. júna 2012
Čerešňový koláč (fotorecept)
Foto: lucylee

Minulý týždeň sme boli na východe a práve dozrievali čerešne. Manžel vyliezol na strom a obral plný košík tých najčervenších. Zamrazila som ich a Zobraziť celý popisMinulý týždeň sme boli na východe a práve dozrievali čerešne. Manžel vyliezol na strom a obral plný košík tých najčervenších. Zamrazila som ich a dnes som sa rozhodla, že vyskúšam tento koláčik, ktorý som našla v Dobrom jedle.

40+5 minút
na 160 °C

Suroviny

Cesto:
225 g
100 g
75 g
1 ks
Plnka:
500 g
150 g
z 1 citróna
z 1 citróna
2 KL
4 ks
20 g
175 g
Ešte potrebujeme:
75 g
750 g




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme, zmiešame s kypriacom práškom, pridáme pokrájané studené maslo, práškový cukor, vajce a vypracujeme cesto.

    Čerešňový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vložíme do mikroténového sáčku a dáme do chladničky na 1 hodinu.

    Čerešňový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si plnku. Tvaroh, smotanu (ja som použila nízkotučnú 10% smotanu, ale v originál recepte je 16%), citrónovú kôru, citrónovú šťavu (použite menší citrón) a ak ste nezohnali bio citróny, poriadne ich umyte, škoricový cukor, vajcia, pudingový prášok (použila som zlatý klas) a cukor premiešame. Ja to miešam ručne metličkou, netreba na to šľahač. Ak môžete, použite domáce vajíčka do cesta aj do plnky, cesto aj plnka budú krásne žlté.

    Čerešňový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vyberieme z chladnicky, je krásne tuhé, rýchlo ho vyvaľkáme (ide to ľahko) a vyložíme ním dno aj boky formy. Použijeme formu s priemerom 28 cm. Posypeme ho mletými mandľami. Ja som mála málo mandlí, tak som použila aj mleté opražené lieskovce.

    Čerešňový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uložíme na ne vykôstkované čerešne.

    Čerešňový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na čerešne vylejeme plnku, vyrovnáme ak treba a dáme piecť pri teplote 160 stupňov 40 minút. Vo vypnutej rúre necháme ešte 5 minút. Ja som piekla až 60 minút. Každý si to musí odsledovať podľa rúry. Koláč necháme vo forme úplne vychladnúť.

    Čerešňový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečený koláčik.

    Čerešňový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pred podávaní posypeme práškovým cukrom.

    Čerešňový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Koláč je svieži, chutný, ľahký a najlepšie chutí vychladený.

    Čerešňový koláč (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

garanco
Napíšem trochu od veci: Ďakujem Ti za názor, ktorý si dnes napísala k mojej téme do diskusie o zdrobneninkách. Presne tak som to myslela, ako si to Ty vyjadrila. Do žiadnej diskusie na Vareche sa už nezapojím...



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia