Pridať recept

Ratatouille: Farebná francúzska dobrota

ingrediencie

1 ks
baklažán
2 ks
paprika
2 ks
paradajka
2 ks
cibuľa
7 strúčikov
cesnaku
1 ks
cuketa
500 ml
pasírované paradajky
1 vetvička
tymian
2 KL
oregano
2 PL
olivový olej
soľ
mleté čierne korenie
chilli

postup

Ratatouille: Farebná francúzska dobrota
Ratatouille: Farebná francúzska dobrota
Zdroj: vacica
 
1.
Najprv si spravíme paradajkový základ, a to spojením nakrájanej cibule, nasekaného cesnaku a timiánu, 2 PL olivového oleja a oregana.
Ratatouille: Farebná francúzska dobrota
Ratatouille: Farebná francúzska dobrota
Zdroj: vacica
 
2.
Cuketu, baklažán, rajčiny a papriku nakrájame na tenučké kolieska.
Ratatouille: Farebná francúzska dobrota
Ratatouille: Farebná francúzska dobrota
Zdroj: vacica
Ratatouille: Farebná francúzska dobrota
Ratatouille: Farebná francúzska dobrota
Zdroj: vacica
3.
Na dno zapekacej misy dáme paradajkový základ a na to postupne ukladáme zeleninu (ideálne je pravidelne, aby sa pekne striedali farby).
Ratatouille: Farebná francúzska dobrota
Ratatouille: Farebná francúzska dobrota
Zdroj: vacica
4.
Vrch polejeme jemne olejom a posypeme soľou a čiernym korením.
Ratatouille: Farebná francúzska dobrota
Ratatouille: Farebná francúzska dobrota
Zdroj: vacica
5.
Podľa tvaru zapekacej misy vystrihneme papier na pečenie, prikryjeme a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov 45 minút. Potom papier stiahneme a dopečieme 10 minút.
Ratatouille: Farebná francúzska dobrota
Ratatouille: Farebná francúzska dobrota
Zdroj: vacica
6.
Jedlo môžeme podávať buď samotné, alebo s pečivom, kozím syrom alebo s ryžou, či kuskusom.
Ratatouille: Farebná francúzska dobrota
Ratatouille: Farebná francúzska dobrota
Zdroj: vacica
7.
Dobrú chuť!
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
soninka2008
11.3.2017 19:05 | |
+21 -18
Vážený premúdrelý "paces73", nie tak zhurta! Zaťko Frèdèric je originál Francúz a vedzte, že Francúzi veru vo svojej kuchyni používajú kvalitný olivový olej ako na varenie, tak do šalátov... Ratatouille robia vo woku, základ je hodne cibule opraženej na oliv. oleji, potom sa postupne rad radom pridávajú jednotlivé zeleniny... "vypotený" baklažán aj so šupkou, o chvíľku cukinka so šupkou a zelená paprika, na záver rajčiny a nadrobno nasekaný cesnak... soľ, mleté čierne korenie, oregano, príp. aj štipka chilli a mletá rasca... Ešte horúce možno naložiť do sklených pohárov s otáčavým viečkom... a najradšej k tomu majú buď cestovinu alebo chrumkavú bagetu :-)
paces73
2.12.2016 18:13 | |
+29 -33
Čo v tom preboha robí ten paradajkový základ??? Ratatouille nie je pizza!!! Je tam zeleninová poleva, ale tá sa dáva výlučne na koniec a aj to len zvrchu ako dekorácia. Pripravuje sa z výpekov zeleniny (pretože každý jeden druh zeleniny sa pri ratatouille zapeká a dusí zvlášť) zmiešaných dohromady a doplnených o rajčinovú pulpu (nie pretlak a už vôbec nie kečup), provensálskych byliniek, čerstvého oregana a bazalky, pretlačeného cesnaku a veľmi nadrobno nakockovanej cibule. A netuším, čo tam robí rozmarín a olivový olej. Francúzka kuchyňa nepoužíva olivový olej, to si mýlite s talianskou! Väčšina francúzkych jedál používa olej repkový. Zvlášť provensálske jedlá, keďže repke sa v Provensálsku darí veľmi dobre a Provensálsko je veľkým vývozcom repkového oleja... Rozmarín v ratatouille nemá čo hľadať! A za ďalšie, (budem citovať) "Jedlo môžeme podávať buď samotné, alebo s pečivom, kozím syrom alebo s ryžou, či kuskusom.". Čo??? Ratatouille je výlučne zeleninové jedlo. Nepodáva sa ani s pečivom, ani s ryžou, kuskusom a už vôbec nie so syrom!!!
Podobné články
Účinné domáce medicíny, ktoré zatočia s prechladnutím, chrípkou a posilnia imunitu
Účinné domáce medicíny, ktoré zatočia s prechladnutím, chrípkou a posilnia imunitu
Prírodní bojovníci proti prechladnutiu, chrípke i na posilnenie imunity. Správnou kombináciou týchto dostupných...
Zapekané cestoviny
12 vecí, ktorým sa vyhnúť pri zapekaní a 12 overených receptov na zapekané dobroty
Máte radi zapekané jedlá, ale stále sa vám nedaria tak, ako ich poznáte z reštaurácie či od rodičov? Hoci...
Grilujeme zeleninu a ovocie
Zdravé letné pochúťky - ugrilujte zeleninu aj ovocie!
Nemusíte byť vegetariáni, aby ste si počas leta pochutnali aj na zdravších grilovaných lahôdkach.
Všetci ju kupujeme, ale takmer nikto ju nerobí správne! Dodržiavajte toto a užívajte si všetky jej benefity
Všetci ju kupujeme, ale takmer nikto ju nepripravuje správne! Dodržiavajte toto a užívajte si všetky jej benefity
Aj vy patríte k ľudom, ktorí v obchodoch siahajú po zdravších potravinách? Ku zdravému stravovaniu jednoznačne...
Zapekaný kastról
Máme pre vás recept na ZAPEKANÝ KASTRÓL a iné perfektné nápady na nové jedlá zo zvyškov z Vianoc
Pred Vianocami ľudia vo veľkom nakupujú a vianočné menu vystačí pre pol armády. Zvyšky by ste však nikdy...