Recept.sk Jedlá, ktoré chcete uvariť a ochutnať

Menu

Klasický španielsky vtáčik recept

Rozhodli ste sa uvariť si recept Klasický španielsky vtáčik , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 18.03.2021
Kategória receptu: České, Hlavné jedlo, Hovädzie, Omáčky, Slovenské
Podobné recepty ako tento v sekcii: klasika

Hodnotenie receptu:


Recept Klasický španielsky vtáčik

Potrebné ingrediencie receptu Klasický španielsky vtáčik

  • 8 plátkov hovädzie zadné mäso
  • náplň 8 plátkov anglická slanina
  • 1 ks veľká cibuľa
  • 2 ks vajcia
  • 2 ks špekáčik
  • 4 ks sladkokyslá uhorka
  • soľ
  • 4 lyžice tuk
  • mleté korenie
  • 8 lyžíc plnotučná horčica
  • omáčka
  • 2 - 3 lyžíc nálev z uhoriek
  • 1,3 l voda
  • mleté korenie
  • 1 kocka extra silný bujón
  • 1 ks vajcia
  • 2 - 3 lyžíc hladká múka
  • soľ
  • 4 ks sladkokyslá uhorka
  • voda

Postup prípravy receptu Klasický španielsky vtáčik

Španielsky vtáčik, tak, ako ma ho naučila moja babička.

Hovädzie mäso nakrájame na tenké plátky, ktoré dobre naklepeme, osolíme a okoreníme.

Vajíčka uvaríme natvrdo a dve nakrájame na štvrťky. Uhorky nakrájame na polovice. Špekáčiky ošúpeme a nakrájame na štvrtky.

Plátky mäsa potrieme horčicou, a na každý položíme plátok anglickej slaniny. Do plátku dáme vajcia, špekáčik aj uhorku a plátok zvinieme. Režnou niťou dobre omotáme a zviažeme hlavne konce, aby nám nevypadla náplň.

Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a dozlatista orestujeme. Potom vložíme vtáčiky a zo všetkých strán opečieme.

Medzitým si uvaríme vodu, pridáme kocku bujónu a dobre metličkami rozmiešame. Vzniknutý vývar nalejeme na španielske vtáčiky, zamiešame a prikryté pokrievkou necháme asi 90 - 120 minút dusiť.

Tretie vajíčko aj sterilizované uhorky nakrájame na kocky. Vtáčiky vyberieme a do omáčky pridáme vajcia aj uhorky a prehrejeme ju. Vo vode si metličkami rozmiešame múku, nálev z uhoriek, soľ i korenie a nalejeme do omáčky. Za občasného miešania 20 minút povaríme. Podľa chuti prisolíme, dokoreníme a vrátime vtáčiky zbavené nití.

Klasické španielske vtáčiky podávame s domácimi žemľovými knedľami alebo ryžou.

Známe sú tiež pod menom Španielské vtáčiky, Španielske vtáčiky alebo Španielsky vtáčik.

Podobné recepty ako je Klasický španielsky vtáčik


Ríbezľový džem bez chémie recept

Ríbezľový džem bez chémie recept

Leto je čas zberu ovocia. Keď sa ho urodí dostatok nastáva dilema, ako naše...

Linecké s lentilkou recept

Linecké s lentilkou recept

Necháme si povoliť maslo. Preosejeme si múku a práškový cukor, pridáme vani...

Citrónová bábovka s bielym jogurtom recept

Citrónová bábovka s bielym jogurtom recept

Čo nám ráno prevonia byt? Vôňa čerstvo upečenej citrónovej bábovky. Prip...

Perník na plech recept

Perník na plech recept

Jednoduchšie to byť nemôže. Vo väčšej mise si zmiešame múku s cukrom, pr...

Bravčová paštéta recept

Bravčová paštéta recept

Keď vám z predošlého dňa ostalo bravčové mäso a nikto už naň nemá chuť, môž...

Syrové sušienky recept

Syrové sušienky recept

Nastrúhame všetky druhy syrov. K tomu pridáme múku a maslo. Podľa chuti pot...

Vianočné ježe recept

Vianočné ježe recept

Tento recept je pracnejší, ale stojí za to ho skúsiť. Z múky, cukru, tuk...

Kokosky recept

Kokosky recept

Vezmeme si vaječné bielky, ktoré vyšľaháme na hustý sneh. Do toho pridáme j...

Buchta s pudingom a kyslou smotanou recept

Buchta s pudingom a kyslou smotanou recept

Dohromady zmiešame múku, vajcia, cukor, prášok do pečiva, vodu a olej. Všet...