© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Svieži slivkový koláč s kyslou smotanou

Ľahučký korpus, škoricové slivky a perinka z kyslej smotany a čokoládovej polevy.

Svieži slivkový koláč s kyslou smotanou fotogalériaSvieži slivkový koláč s kyslou smotanou Zdroj: iStockPhoto.com
Príprava
20min
Úprava
30min
Porcie
15
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

  • 3 ks
    vajce
  • 150 g
    kryštálový cukor
  • 100 ml
    mlieko
  • 100 ml
    slnečnicový olej
  • 300 g
    polohrubá múka
  • 1.5 KL
    kypriaci prášok
  • 1 štipka
    soľ
  • 12 ks
    slivky
  • 2 PL
    kryštálový cukor
  • 1 KL
    škorica
Na vrch:
  • 400 g
    kyslá smotana
  • 2 balíčky
    vanilkový cukor
  • 100 g
    tmavá čokoláda
  • 50 ml
    smotana na šľahanie

Postup

  • 1

    Rúru rozohrejeme na 180ºC. Hlbší plech (22x33 cm) vystelieme papierom na pečenie. Slivky umyjeme, prepolíme, odkôstkujeme a v miske premiešame s dvoma lyžicami cukru a lyžičkou škorice. Necháme postáť, kým si pripravíme cesto.

  • 2

    Cesto: vajcia vyšľaháme s cukrom do bledej peny (šľaháme cca 7 minút). Potom prilejeme olej, mlieko a premiešame.

  • 3

    Do tekutého základu preosejeme múku, kypriaci prášok a soľ a špachtľou vymiešame hladké cesto, ktoré nalejeme do plechu a na vrch poukladáme škoricové slivky.

  • 4

    Slivkový korpus pečieme 30 minút (180ºC) a necháme ho vychladnúť v plechu.

  • 5

    Z kyslej smotany a vanilkového cukru si lyžicou zľahka vymiešame krém, ktorý rozotrieme na vychladnutý koláč. Plech s koláčom uložíme do chladničky na cca hodinu.

  • 6

    Medzitým si v rajnici zahrejeme smotanu (nevaríme) a prelejeme ňou nasekanú čokoládu. Počkáme minútku dve a následne vymiešame hladkú, lesklú polevu, ktorou pokvapkáme povrch vychladeného koláča a zľahka ju nožom rozostrieme.

  • 7

    Koláč dáme ešte na pol hodinu do chladničky, aby čokoládová poleva stuhla, a potom ho nakrájame na kocky a môžeme podávať.

  • 8

    Ďalšie overené recepty na slivkové koláče nájdete TU!

Bon Appétit
Ohodnoťte recept