© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Zaváraná fazuľa v paradajkovej omáčke

Dve letné plodiny spoločne vytvoria perfektné jedlo, ktoré si môžete uskladniť na chladnejšie mesiace.

Zaváraná fazuľa v paradajkovej omáčkefotogalériaZaváraná fazuľa v paradajkovej omáčkeZdroj: iStockPhoto.com
Príprava
30min
Úprava
130min
Porcie
0
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

  • 500 g
    biela fazuľa
  • 2 PL
    olivový olej
  • 1 ks
    cibuľa
  • 0.5 KL
    mleté čierne korenie
  • 1 KL
    mletá sladká paprika
  • 1 KL
    sušené oregáno
  • 1 KL
    sušená bazalka
  • 10 ks
    stredne veľké paradajky
  • 500 g
    pasírované paradajky
  • 2 PL
    hnedý cukor
  • podľa chuti
    soľ

Postup

  • 1

    Fazule namočíme cez noc.

  • 2

    Na druhý deň zrelé paradajky narežeme z vrchu do kríža, vložíme ich na minútku do vriacej vody, schladíme v studenej vode, olúpeme a pokrájame na kocky.

  • 3

    Vo väčšom hrnci speníme na oleji nadrobno nasekanú cibuľu, zľahka ju osolíme, pridáme čierne korenie, oregano, bazalku, a keď cibuľa zmäkne primiešame k nej aj mletú papriku.

  • 4

    Do hrnca vložíme nakrájané paradajky, prilejeme pasírované paradajky a pridáme cukor.

  • 5

    Do vriacej omáčky prisypeme scelené fazule, oheň stiahneme a spoločne zakryté varíme, kým fazuľa nezmäkne (cca 2 hodiny). Počas varu občasne premiešame a podlievame tiež trochou vody podľa potreby.

    TIP: Pre urýchlenie varenia môžeme omáčku s fazuľou pripraviť aj v tlakovom hrnci. Varíme cca 40 minút.

  • 6

    Keď sú fazule krásne mäkké, omáčku dochutíme soľou a rozdelíme medzi čisté poháre, ktoré dobre uzavrieme a sterilizujeme pri teplote 80 stupňov 15 až 20 minút.

  • 7

    Omáčka sa výborne hodí k párkom, na hrianku, ale aj ako bielkovinová zložka do vegetariánskych jedál.

  • 8

    Ďalšie chutné recepty na paradajkové omáčky nájdete TU!

Bon Appétit
Ohodnoťte recept