Vo vlažnom mlieku rozdrvíme droždie, pridáme trochu cukru a necháme urobiť kvások.
Nadýchané a vláčne kysnuté koláče s tvarohovou plnkou, lekvárom a posypané mrveničkou. Tento recept je náš rodinný poklad.
Vo vlažnom mlieku rozdrvíme droždie, pridáme trochu cukru a necháme urobiť kvások.
Medzitým si v miske vymiešame cukor so žĺtkami (z 2 vajec). Po troške pridávame roztopené maslo a hladkú múku. Na záver pridáme kvások a vymiesime cesto. Ak je príliš lepivé, trošku pomúčime.
Pripravené cesto prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu. Medzitým si pripravíme plnku. V miske zmiešame tvaroh, vaječný žĺtok a škoricový cukor. Vanilkový a kryštálový cukor pridáme podľa vlastnej chuti.
Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Nakysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku 1cm a vykrojíme menšie kolieska. Vykrajovať môžeme pomocou pohára, ktorého obvod potierame troškou oleja, aby sa cesto nelepilo. Do stredu každého kolieska dáme tvarohovú plnku a uzavrieme ako buchty.
Necháme chvíľku podkysnúť a do stredu každého koláčika dáme po lyžičke lekváru a boky natrieme rozšľahaným vajíčkom. Každý kúsok posypeme mrveničkou. Necháme postáť ešte 5 minút a dáme piecť.
Prvých 5 minút pečieme na 200 stupňov, potom teplotu stiahneme na 180 a pečieme ešte približne 30 minút. Necháme vychladnúť, poprášime práškovým cukrom a môžeme podávať.