Cesto: Z naváženej múky odsypeme asi 5 lyžíc do veľkej misky a zvyšok nasypeme do kuchynského robota.
Jednoduchý marhuľový koláč (galetka)
Koláčová dobrota zo zrelých, sladkých marhúľ.
Ingrediencie
- 180 ghladká múka
- 0.5 KLsoľ
- 1 PLkryštálový cukor
- 125 gmaslo
- 2 PLstudená vodka
- trochustudená voda
- 400 gmarhule
- 3 PLkryštálový cukor
- 0.5 KLškorica
- 1 KLcitrónová šťava
- 1 ksvajce na potretie
Postup
- 1
- 2
Pridáme cukor, soľ a spoločne premiešame. Potom pridáme studené maslo pokrájané na kocky a všetko spolu vypracujeme do mrveničkovej zmesi podobnej kuskusu. Tú potom presyepeme k čistej múke do misky a dobre premiešame.
- 3
Pridáme chladenú vodku a podľa potreby aj studenú vodu (1 až 2 PL) a rukami spracujeme celistvý bochník, ktorý vytvarujeme do kruhu, zabalíme do fólie a uložíme do chladu. Ideálne cez noc, ale postačí aj 60 minút.
- 4
Plnka: marhule vykôstkujeme, prepolíme alebo pokrájame na mesiačiky, posypeme cukrom, škoricou a pridáme aj trochu citrónovej šťavy. Premiešame a necháme spolu postáť asi 30 minút. Pred pridávaním ovocia na cesto scedíme uvoľnenú šťavu.
- 5
Vychladené cesto položíme priamo na papier na pečenie, ktorý sme jemne pomúčili a pomúčeným valčekom ho vyvaľkáme na kruh s priemerom okolo 22 cm. Potom papier s cestom preložíme na plech.
- 6
Do stredu cesta navrstvíme marinované ovocie a voľné okraje zahneme do vnútra, aby nám plnka nevytiekla. Nebojíme sa okraje prelomiť vždy napríklad v štvrtine či pätine kruhu. Na galetkách je krásna práve ich nerovnomernosť. Plech s koláčom uložíme do chladničky na zhruba 15 minút.
- 7
Neskôr okraje potrieme vyšľahaným vajíčkom, marhule i cesto posypeme cukrom a galetku pečieme v rúre vyhriatej na 200°C zhruba 30 až 35 minút.
- 8
K marhuľovej galetke sa veľmi dobre hodí kyslá smotana vymiešaná s vanilkovým cukrom.