© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Jablkovo-orechový koláč s karamelom

Rýchly, vláčny, dokonalý!

Jablkovo-orechový koláč s karamelom fotogalériaJablkovo-orechový koláč s karamelom Zdroj: iStockphoto
Príprava
15min
Úprava
40min
Porcie
8
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

  • 4 ks
    vajce
  • 150 g
    kryštálový cukor
  • 150 g
    maslo
  • 100 ml
    mlieko
  • 180 g
    hladká múka
  • 1.5 KL
    kypriaci prášok
  • 1 štipka
    soľ
  • 150 g
    mleté vlašské orechy
  • 2 ks
    jablko
Karamelová poleva :
  • 100 g
    kryštálový cukor
  • 50 ml
    voda
  • 50 ml
    smotana na šľahanie
  • 1 KL
    maslo

Postup

  • 1

    Jablká ošúpeme, pokrájame na malé kocky a necháme namočené vo vode.

  • 2

    Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do peny.

  • 3

    Potom prilejeme mlieko, rozpustené (vychladnuté) maslo, premiešame a do tekutej zmesi preosejeme múku, soľ a kypriaci prášok.

  • 4

    Pridáme mleté orechy a zľahka vypracujeme cesto, do ktorého nakoniec primiešame scedené jablká. 

  • 5

    Cesto navrstvíme do tortovej formy (25 cm), ktorej dno sme vystlali papierom na pečenie a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C zhruba 40 minút.

  • 6

    Koláč necháme vychladnúť na mriežke a medzitým si pripravíme karamelovú polevu: do rajnice nasypeme cukor, prilejeme vodu a bez miešania varíme, kým zmes nenadobudne jantárovú farbu karamelu.

  • 7

    Potom rajnicu odstavíme z plameňa a ku karamelu primiešame smotanu a maslo. Koláč polejeme polevou a môžeme servírovať.

    Jablkovo-orechový koláč s karamelom Jablkovo-orechový koláč s karamelom Zdroj: iStockphoto
Bon Appétit
Ohodnoťte recept