Pohánku dobre prepláchneme studenou vodou, v hrnci ju zalejeme dvojnásobkom vody a varíme do zmäknutia (cca 15 minút). Scedíme a necháme vychladnúť.
Pohánkové fašírky
Chutné zeleninové fašírky, ktorým varená pohánka dodá vynikajúcu konzistenciu.
Ingrediencie
- 200 glúpaná pohánka
- 1 PLolej
- 1 ksväčšia cibuľa
- 2 ksmrkva
- 2 strúčikycesnak
- 1 hrsťpetržlenová vňať
- 1 ksvajce
- 2 PLhladká múka
- podľa chutisoľ, mleté čierne korenie, mletá rasca
- trochustrúhanka na obaľovanie
- trochuolej na pečenie
Postup
- 1
- 2
Mrkvu a cibuľu postrúhame na strednom strúhadle a opekáme na oleji, kým zelenina nezmäkne.
- 3
Vo väčšej miske potom zmiešame vychladnutú pohánku, opraženú mrkvu s cibuľkou, pretlačený cesnak, nasekanú petržlenovú vňať, celé vajce a múku. Vypracujeme cesto, ktoré ešte môžeme (nemusíme) rozmixovať na jemnejšiu konzistenciu ponorným mixérom.
- 4
Zmes potom dochutíme soľou, čiernym korením a mletou rascou.
- 5
Z pohánkového cesta tvarujeme hrubšie fašírky, ktoré obalíme v strúhanke a z oboch strán opekáme na rozpálenom tuku do zlato-hneda.
- 6
Fašírky podávame s vareným zemiakom alebo šalátom s čerstvej zeleniny. Vynikajúce budú aj s domácim cesnakovým dresingom.