© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Babičkin kysnutý makovník

Tradičný kysnutý makovník poteší na raňajky, desiatu či večeru. 

Trvanlivý makovníkfotogalériaTrvanlivý makovníkZdroj: iStockphoto
Príprava
90min
Úprava
30min
Porcie
24
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

Cesto:
  • 500 g
    polohrubá múka
  • 0.5 KL
    soľ
  • 100 ml
    bravčová masť alebo olej
  • 1 ks
    vajce (L)
  • 30 g
    droždie
  • 250 ml
    mlieko
  • 3 PL
    kryštálový cukor
Maková plnka:
  • 250 g
    mletý mak
  • 100 ml
    mlieko
  • 100 g
    kryštálový cukor
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 1 KL
    strúhaná citrónová kôra
  • 50 g
    maslo
  •  
    žĺtok na potretie

Postup

  • 1

    Droždie nalámeme do vlažného mlieka a zamiešame doň aj lyžicu cukru. Necháme zaktivovať cca 15 minút.

  • 2

    Medzitým si v miske premiešame múku so soľou, zvyšným cukrom a pridáme vajce a kvások. Vymiešame a nakoniec pridáme roztopenú vychladnutú masť (olej). Miesime kým cesto nebude mäkké a tvárne. Vymiesené cesto prekryjeme utierkou a dáme na hodinu nakysnúť na teplé miesto.

  • 3

    Plnku si pripravíme tak, že v rajnici ohrejeme mlieko s cukrom. Keď sa začne variť, odstavíme a primiešame mak a maslo. Necháme vychladnúť a nakoniec primiešame citrónovú kôru.

  • 4

    Cesto potom rozdelíme na dve častí a každú vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 3 až 5 mm. Potrieme plnkou a zavinieme. Makovníky uložíme na vymastený plech a necháme ešte 15 minút podkysnúť. Potrieme žĺtkom a dáme upiecť do rúry vyhriatej na 180 °C, približne 30 až 35 minút.

Bon Appétit
Ohodnoťte recept