Pridať recept

Engadinská orechová torta

8
porcií
135
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto

125 g
maslo
125 g
cukor
1 štipka
soľ
1 ks
vajce
300 g
múka

Plnka

250 g
nasekané vlašské orechy
20 g
maslo
200 g
cukor
250 g
smotana na šľahanie
60 g
pistácie
1 ks
žĺtok
trochu
tuk na vymastenie
trochu
práškový cukor na posypanie

postup

1.
Na cesto elektrickým miesičom vypracujeme hladké cesto z masla, cukru, soli, vajca a múky. Zabalíme ho do priesvitnej fólie a dáme na hodinu do chladničky.
 
2.
Medzitým nahrubo posekáme vlašské orechy na plnku. Na slabom ohni rozohrejeme v hrnčeku maslo, pridáme cukor a pripravíme svetlohnedý karamel.
3.
Vmiešame smotanu. Do karamelovej hmoty pridáme orechy a pistácie. Všetko necháme zovrieť. Potom hrnček s plnkou vložíme do ľadového vodného kúpeľa a za stáleho miešania necháme vychladnúť.
4.
Otváraciu tortovú formu vymastíme. Na jemne pomúčenej doske rozvaľkáme polovicu cesta na kruh s priemerom 30 cm. Vystelieme ním dno a okraje formy. Dno poprepichujeme vidličkou. Rúru predhrejeme na 200°C.
5.
Orechovo-karamelovou zmesou potrieme cesto vo forme. Druhú polovicu cesta vyvaľkáme na kruh s priemerom 24 cm a položíme na orechovú plnku. Okraj cesta preložíme cez ňu.
6.
Tortu pečieme asi 40 minút. Vyberieme ju z rúry a necháme chladnúť vo forme asi 20 minút.
7.
Potom tortu opatrne uvoľníme z formy a necháme úplne vychladnúť na drôtenej mriežke. Vychladnutý posypeme práškovým cukrom.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať