Pridať recept

Marhuľová štrúdľa

8
porcií
90
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

350 g
hladká múka
1 ks
vajce
4 PL
olej
1/4 KL
soľ
1 KL
ocot
150 g
maslo
125 ml
mlieko

Plnka

500 g
marhuľa
60 g
cukor
100 g
lúpané mandle

postup

1.
Do misy dáme všetky prísady a najviac 125 ml vlažnej vody (okrem masla a mlieka). Nadstavcami na miesenie na ručnom šľahači alebo v robote všetko spracúvame asi 5 minút.
 
2.
Cesto, ohriate po odpočívaní, asi 5 minút miesime a opakovane ním udierame o dosku. Vytvoríme z neho 1-3 bochníky. Na povrchu ich potrieme olejom, aby nevyschli.
3.
Pomúčime utierku aj valček. Bochník/ky rýchlo rozvaľkáme na obdĺžnik, ktorý potom na utierke vyťahujeme na chrbtoch rúk smerom do stredu.
4.
Plát cesta potrieme roztopeným maslom. Na polovicu plátu rozložíme plnku; na dlhších stranách necháme 1-2 cm okraje, ktoré potrieme troškou vody.
5.
Na krátkej strane obloženej časti opatrne nadvihneme okraj utierky a pomocou nej cesto voľne zvinieme. Konce zahneme pod štrúdľu a dobre stlačíme.
6.
Hotovú štrúdľu položíme do vymasteného pekáča alebo na plech švíkom dolu. Potrieme ju maslom a polejeme mliekom alebo môžeme použiť smotanu. Povrch niekoľkokrát poprepichujeme hrotom noža.
7.
Pečieme pri teplote 220°C približne 35-40 minút. Necháme ju vychladnúť a ešte vlažnú pokrájame.
8.
Marhuľová plnka: marhule umyjeme, rozpolíme a vykôstkujeme. Polovice marhúľ pokrájame na rezance a premiešame s cukrom a mandľami.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať