Pridať recept

Jahodové veterníky

12
porcií
35
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

150 g
hladká múka
250 ml
mlieko
1 štipka
soľ
65 g
maslo
5 ks
vajce

Plnka

400 g
smotana na šľahanie
3 PL
cukor
štipiek
vanilka
1 balíček
stužovač
100 g
jahody
podľa chuti
jahodový topping

postup

1.
Múku preosejeme na papier na pečenie. V hrnci s hrubým dnom a s priliehajúcou pokrievkou necháme zovrieť mlieko (vodu) so soľou a maslom alebo olejom.
 
2.
Len čo sa tekutina začne variť, odstavíme ju. Vsypeme do nej všetku múku naraz a dôkladne premiešame, kým nevznikne najskôr hustá kaša a potom bochník. Pritom znova zohrievame.
3.
Len čo sa na dne hrnca začne tvoriť biely povlak (asi po 2 minútach), hrniec odstavíme z ohňa. Cesto preložíme do misy a necháme vychladnúť, aby bolo vlažné.
4.
Nadstavcami na miesenie v kuchynskom robote zapracujeme do cesta najprv 1 vajce. Postupne pridávame ďalšie 3 vajcia a dôkladne ich vmiešame do cesta.
5.
Len čo sa cesto začne výrazne lesknúť a odpadávať od lopatiek miesiča, ale nerozteká sa, je úplne hotové. V takom prípade už nepridávame posledné piate vajce.
6.
Kopčeky cesta ukladáme na papierom vyložený a múkou vysypaný plech dvoma lyžicami v dostatočnom odstupe od seba. Na malé veterníčky používame čajové lyžičky.
7.
Pečieme pri teplote 220°C 20 minút. Dvierka na rúre počas pečenia neotvárame, aby sa pečivo nezrazilo. Potom teplotu znížime na 180° a pečieme ďalších 5-10 minút dopekáme. Veterníky vyberieme z plechu a necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.
8.
Vychladnuté veterníky vodorovne prestrihneme kuchynskými nožnicami a naplníme šľahačkovou plnkou, jahodami a topingom.
9.
Šľahačková plnka: dobre vychladenú smotanu vyšľaháme na hustú zmes s cukrom, štipkou mletej vanilky a balíčkom stužovača na šľahačku. Hotovou zmesou naplníme veterníky.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Čerstvé jahody
Jahody ako maľované a čerstvé celý týždeň, najlepší TRIK! Žiadna pleseň, chuť úžasná, takto ich udržíte dlho čerstvé
Jahody sú v sezóne - bohužiaľ, sú to aj majstri plesní. Našťastie existuje niekoľko trikov, ktoré môžeme...
Vanilka do pečenia vo všetkých svojich podobách
Vanilka do pečenia vo všetkých svojich podobách: Struk, pasta, mletá, vanilkový cukor, extrakt
Vanilka je jedinou z príchutí, ktorá v dobre vybavenej kuchyni nesmie nikdy chýbať. Je to najuniverzálnejšia...
Vanilkový cukor
Vanilkový cukor verzus vanilínový cukor. Aký je medzi nimi rozdiel?
Vanilínový cukor sa na vanilkový len hrá, preto je podstatne lacnejší, ale vôňu pravej vanilky z neho nezískate.
Veterníky
Ako na perfektné veterníky ako z cukrárne: Pripravte si doma najobľúbenejší slovenský zákusok
Netrúfne si na ne každý, ale práve preto odkrývajú naše cukrárske kvality. Veterníky sú kráľmi našich...
Kto má rád jahody, mal by o tom vedieť! Toto sa stane, keď ich budeme jesť každý deň
Ten, kto má rád jahody, by mal o tom vedieť! Toto sa stane, keď ich budeme jesť každý deň
Vychutnávate si sezónu jahôd naplno? Tušíte však, čo sa stane, keď ich budeme jesť každý deň?