Pridať recept

Obrátený jablkový koláč

8
porcií
65
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto

120 g
múka
1 KL
krupicový cukor
štipiek
soľ
60 g
maslo

Plnka

600 g
jablko
50 g
hnedý cukor
1 PL
citrónová šťava
30 g
hrozienka
1/2 KL
perníkové korenie
1 KL
citrónová kôra

Na podávanie

250 g
biely jogurt
1 PL
med
1 KL
citrónová kôra

postup

1.
Na prípravu cesta do veľkej misy preosejeme múku a prisypeme cukor aj soľ. Studené maslo pokrájané na kúsky rukami zapracujeme do múky. Pritom prísady mrvíme prstami, aby sa zmes rozdrobila. Pridáme 1 1/2 - 2 lyžice studenej vody a spracujeme na hladké cesto. Sformujeme ho na guľu, ktorú zabalíme do fólie. Cesto dáme odpočívať do chladničky najmenej na 30 minút.
 
2.
Medzitým jablká ošúpeme a zbavíme jadrovníkov. Pokrájame ich na kúsky. V panvici zohrievame cukor s citrónovou šťavou, kým sa cukor nerozpustí. Jablká vložíme do panvice, prikryjeme a na slabom ohni dusíme, nie však príliš domäkka. Obsah počas dusenia občas premiešame, aby sa nepripálili.
3.
Rúru predhrejeme na 200°C. Dierkovanou lyžicou jablká vyberieme zo šťavy a necháme dôkladne odkvapkať. Šťavu necháme v panvici.
4.
Jablká naukladáme do tortovej formy tak, aby sa prekrývali. Hrozienka nasypeme do panvice so šťavou, pridáme koreniny a citrónovú kôru a všetko dusíme 2-3 minúty. Jablká prelejeme obsahom panvice a odložíme nabok, aby zmes vychladla.
5.
Na pomúčenej doske z cesta vyvaľkáme okrúhly plát s priemerom asi 25 cm, ktorým pokryjeme jablká vo forme. Okraj cesta pritom vsunieme medzi jablká a okraj formy. Pečieme do zlatohneda asi 20 minút.
6.
Koláč vyberieme z rúry a necháme ho chladnúť vo forme 5-10 minút. Potom špicatým nožom oddelíme okraje od stien formy, koláč vyklopíme na plochú misu ak, aby jablká boli navrchu. Jogurt s medom a citrónovou kôrou vymiešame na krém a podávame ku koláču.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Jablkový chlieb: Šťavnatý hit jesene
Hit jesene: Bleskový a krásne šťavnatý jablkový chlieb, mäkký aj na druhý deň!
Dobrá správa pre všetkých, ktorí už nemôžu vidieť alebo ochutnať banánový chlieb. Jablkový chlieb je...
Zázračný liek na lyžičku: Toto je 6 dôvodov, prečo je grécky jogurt taký zdravý
Zázračný liek na lyžičku, o ktorom ste už dávno mali vedieť! Toto je 6 dôvodov, prečo je grécky jogurt taký zdravý
Chceli by ste zdravé raňajky, ktoré spaľujú kalórie, podporujú rast svalov a zároveň prospievajú pokožke...
Vyznáte sa v jablkách? Spoznajte tie najčastejšie predávané odrody!
Vyznáte sa v jablkách? Spoznajte tie najčastejšie predávané odrody!
Supermarkety i trhoviská sú plné jabĺčok rôznych veľkostí i farieb. O chuti, využití a uskladnení...
Vaše telo sa vám poďakuje! Toto sa stane, keď budete jesť jablko denne
Vaše telo sa vám poďakuje! Toto sa stane, keď budete jesť aspoň jedno jablko denne
Známe príslovie hovorí, že "jablko denne ušetrí návštevu lekára". Čo je však na tomto prísloví skutočne...
Babičkin jablkový koláč
Starý a (ne)tradičný recept na najlepší jablkový koláč
Prachom zapadnutý recept z povojnovej kuchárky nám otvoril cestu k úžasne chutnému a nápaditému jablkovému pité.
Pečené jablká
VIDEO: Krásne jednoduché a aromatické, pečené jablká
Predstavte si horúce šťavnaté jablko, plnené piškótami a orieškami, prevoňané medom a škoricou. Super...