Pridať recept

Žemle z ražnej múky

12
porcií
70
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1 PL
slnečnicový olej
1 KL
soľ
250 g
hladká ražná múka
250 g
pšeničná múka
1/2 balíček
výťažok z kvásku
25 g
droždie
1 KL
cukor
trochu
koriander
podľa chuti
ražný šrot

postup

1.
Do misy dáme olej, soľ a oba druhy múky. Rozšľaháme 250-300 ml vlažnej vody s výťažkom z kvásku, droždím aj cukrom a nalejeme do múčnej zmesi. Nadstavcami na miesenie v kuchynskom robote všetko spracúvame 5 minút, kým sa cesto nezačne oddeľovať od okrajov misy. Misu prikryjeme utierkou a cesto necháme kysnúť na teplom mieste 30 minút.
 
2.
Plech vyložíme papierom na pečenie. Cesto miesime ďalších 10 minút, sformujeme z neho valček, hrubý 5 cm, a pokrájame na 12 kúskov, z ktorých vytvarujeme malé žemle. Dáme ich na plech asi 3 cm od seba. Potrieme ich vodou a posypeme koriandrom, ražným šrotom alebo sezamom.
3.
Prikryjeme a necháme kysnúť pri izbovej teplote 1 hodinu. Rúru predhrejeme na 220°C (teplovzdušnú na 200°C). Žemle pečieme 25-30 minút.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať