Pridať recept

Pšeničné pletenky

ingrediencie

Cesto

2 ks
vajce
50 g
droždie
2,5 dl
mlieko
1 dl
krupicový cukor
1 KL
kardamón
175 g
margarín
1/2 KL
soľ
11 dl
hladká múka

Plnka

1/2 PL
vanilkový cukor
3/4 dl
krupicový cukor
100 g
maslo
1 ks
vajce na potretie

postup

1.
Droždie rozpustíme v malom množstve mlieka. Keď sa celkom rozpustí prilejme aj zvyšnú časť mlieka, pridáme cukor, kardamóm, vajce a 8 dl múky. Zo surovín vypracujeme cesto, asi 5 - 6 minút pomocou varešky, kým nie je hladké a vláčne. Potom ho zakryjeme a necháme kysnúť 40 minút, teda kým nezíska dvojnásobný objem.
 
2.
Keď nám pekne vykysne zapracujeme do neho aj margarín (mal by mať izbovú teplotu), soľ a približne 3 dl múky. Opäť ho necháme prikryté kysnúť 20 - 30 minút.
3.
Na pomúčenej pracovnej doske ho prepracujeme a rozdelíme na 2 časti, z ktorých vyvaľkáme obdĺžniky s rozmermi 25 x 40 cm.
4.
Na plnku zmiešame všetky suroviny a pruh cesta ňou potrieme cez stred. Po oboch stranách (dlhších) urobíme zárezy smerom do stredu. Vzniknuté pásiky budeme prekladať jeden cez druhý, teda zo strany do stredu. Takto vytvoríme pletenky, ktoré opäť prikryjeme a necháme kysnúť aspoň pol hodiny. Potom ich potrieme vajcom, posypeme kryštálovým cukrom a pečieme pri teplote 200°C.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Raw meat sausage ready to be boiled in a red pot
Ako počas Veľkej Noci nepribrať? Tu je niekoľko rád od odborníka na výživu
Blížiace sa veľkonočné sviatky sú pre mnohých ľudí výzvou, obzvlášť pre tých na redukčnej diéte. Okolo...
Krémový špenát: Univerzálna, delikátna príloha
Zelený štvrtok: Recepty od raňajok až po večeru s pochúťkami zo špenátu, medvedieho cesnaku či mladej žihľavy
Zelený štvrtok so sebou prináša nádherné a najmä veľmi chutné recepty. Inšpirujte sa a vyberte si z našej...
Najkrajšie želé v tvare vajíčka. Stačí polhodina, úspech zaručený!
Najkrajšie veľkonočné želé v tvare vajíčka. Stačí polhodina, úspech zaručený!
Hľadáte inšpiráciu na originálne a zároveň jednoduché jedlo na prípravu na Veľkú noc? Máme pre vás niečo...
Sviatočné jedlo sa riadi určitými pravidlami. To by nemalo byť v koši
Sviatočné jedlo sa riadi určitými pravidlami. Toto by nemalo byť v koši
Veľkonočný košík je tradícia, ktorá siaha až do 12. storočia. V súčasnosti tento zvyk stále radi pestujeme,...
Dva dni alebo týždeň? Ako dlho môžete skladovať veľkonočné dobroty?
Dva dni alebo týždeň? Ako dlho môžete skladovať veľkonočné dobroty?
Na Veľkú Noc sa na stoloch objavuje veľa rôznych pochúťok vo veľkom množstve. Nie všetko sa dá zjesť naraz...
Môžete po sviatkoch zamraziť vajíčka? Vysvetlíme si to raz a navždy
Môžete po sviatkoch zamraziť vajíčka? Vysvetlíme si to raz a navždy
Veľká noc sa skončila, ale nám zostali pekné spomienky a pravdepodobne aj veľa jedla. Je škoda ho vyhodiť...