Pridať recept

Limetkový koláč z New Yorku

8
porcií
195
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto

200 g
celozrnné sušienky
1 PL
cukor
1 KL
kardamón
75 g
maslo

Plnka

4 ks
vaječný žĺtok
3/4 dl
limetová šťava
1,5 dl
krupicový cukor
limetková kôra
4 ks
vaječný bielok

Na ozdobu

2 dl
smotana na šľahanie
limetková kôra

postup

1.
Do okrúhlej tortovej formy s odnímateľným dnom vystrihneme kruh z papiera na pečenie s priemerom 24 cm.
 
2.
Rozmrvíme sušienky, ručne alebo pomocou kuchynského robota. Maslo rozpustíme. Ak nemáme k dispozícií mletý kardamom, môžeme ho aj rozdrviť. Do sušienok dáme cukor, maslo a kardamom. Túto zmes pritláčame na dno formy a pečieme (175°C) 10 minút v spodnej časti rúry. Korpus necháme vychladnúť.
3.
Limetkovú kôru nastrúhame asi z 1 -2 limetiek a vytlačíme šťavu približne z 2 -3 limetiek. Žĺtky vyšľaháme spolu s 1 dl cukru a limetkovou šťavou. Túto misku dáme do panvice, ktorá je naplnená horúcou skoro vriacou vodou a šľaháme na hustú zmes.
4.
Limetkovú kôru vmiešame do plnky. Z bielkov a 1/2 dl cukru pripravíme tuhý sneh a taktiež ho vmiešame do plnky. Túto plnku dáme na korpus a koláč opäť pečieme približne 15 minút. Necháme vychladnúť.
5.
Potom koláč dáme ešte na 2 hodiny do mrazničky. Približne 20 minút pred servírovaním ho vyberieme a dáme na ďalších 20 minút do chladničky. Vyšľaháme tuhú šľahačku, ktorou potrieme koláč a posypeme limetkovou kôrou (1 - 2 limetky). Vyberieme z formy a podávame.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať