Pridať recept

Údené klobásy so zemiakovou kašou

ingrediencie

1 PL
slnečnicový olej
8 ks
údená klobása
150 g
cibuľka jarná
1 strúčik
cesnaku
200 g
šampiňóny
1 ks
červená paprika
200 ml
hovädzí vývar
150 ml
červené víno
1 PL
ríbezľové želé
3 stonky
tymian
2 KL
kukuričná múka
podľa chuti
soľ
podľa chuti
mleté čierne korenie

Zemiaková kaša s olivovým olejom

750 g
zemiaky
120 ml
polotučné mlieko
2 KL
extra penenský olivový olej
1 PL
petržlenová vňať

postup

1.
Vo veľkej panvici s hrubým dnom rozohrejeme olej. Vložíme klobásy a na strednom ohni ich opekáme 10 minút. Občas ich obrátime, kým nie sú zo všetkých strán dobre opečené.
 
2.
Medzitým dáme variť zemiaky na kašu. Olúpané a pokrájané zemiaky vložíme do kastróla a zalejeme vriacou vodou tak, aby ich presahovala o 5 cm. Znovu necháme zovrieť, zmiernime oheň a varíme 15-20 minút domäkka.
3.
Ku klobásam pridáme cibuľu pokrájanú nadrobno a pražíme ju ďalších 5 minút, alebo kým nie je opražená dozlatista a klobásy nie sú zo všetkých strán hnedé. Klobásy preložíme na tanier a dáme nabok. Prebytočný tuk z panvice zlejeme.
4.
Pridáme roztlačený cesnak, nadrobno pokrájané huby a papriku, na miernom ohni chvíľu pražíme domäkka. Prilejeme vývar aj víno, pridáme ovocné želé a 2 vetvičky tymianu. Podľa chuti posolíme a okoreníme. Kukuričnú múku rozmiešame v 1 lyžici studenej vody a pridáme do tekutiny v panvici. Necháme zovrieť a opatrne miešame, kým omáčka trochu nezhustne. Potom oheň zmiernime a do panvice vrátime klobásy. Na miernom ohni ich dusíme ešte 10 minút.
5.
Zemiaky scedíme a dobre pretrasieme, aby sme ich zbavili všetkej vody. Potom v malej rajničke zohrejeme mlieko, nalejeme ho na zemiaky a roztlačíme na kašu. Do kaše zašľaháme olej, petržlenovú vňať a podľa chuti ju posolíme a okoreníme.
6.
Zemiakovú kašu rozdelíme na nahriate taniere, navrch položíme údené klobásy so zeleninou a prelejeme omáčkou. Ihneď podávame.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Domáce klobásky
Domáce klobásky – poradíme vám, ako ich pripravíte aj u vás doma!
Poctivé, domáce, najlepšie! Takto si ich môžete pripraviť aj vy.
Frankfurtské párky
Máte radi párky? Toto je spôsob, ako ich pripraviť najlepšie a navyše bezpečne!
Varenie obľúbenej raňajkovej pochúťky môže byť karcinogénne. Ako pripraviť párky najlepšie?
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Možno si myslíte, že varenie zemiakov je jednou z najjednoduchších kulinárskych úloh? Budete prekvapení, keď...
Zemiaková kaša
Zemiaková kaša vždy krásne nadýchaná, krémová a bez hrudiek! Trik skúsenej gazdinky, ako pripraviť tú najlepšiu + recepty
Nadýchané a krémové zemiakové pyré získate vďaka správne zvoleným surovinám a pár drobných pravidlám...
Zozelenenie zemiakov
Pozrite sa, či ich nemáte doma: Stačí hrubšia šupka? Je to mýtus! Zelené zemiaky sú jed
Všetci máme radi zemiaky. Ak nie varené, tak v podobe pečených, zemiakových placiek alebo hranolčekov. Ukazuje...
Čo znamená biely povlak na klobáse? Dá sa ešte jesť?
Čo znamená biely povlak na klobáse? Dá sa ešte jesť?
Vyberiete klobásu z chladničky a chystáte sa ju nakrájať, keď si všimnete biely povlak na jej povrchu. Čo...