Pridať recept

Tagliatelle s mäsovými guľôčkami

6
porcií
80
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1 ks
baklažán
2 PL
extra panenský olivový olej
350 g
mleté hovädzie mäso
1 ks
cibuľa
1 strúčik
cesnaku
100 g
strúhanka
1 ks
citrón
1 PL
čerstvá bazalka
400 g
cestoviny tagliatelle
podľa chuti
soľ
podľa chuti
mleté čierne korenie

Paradajková omáčka

1 PL
extra panenský olivový olej
4 plátky
slanina
1 ks
cibuľa
1 ks
mrkva
1 ks
vňaťový zeler
1 strúčik
cesnaku
2 konzervy
paradajka
150 ml
biele suché víno
podľa chuti
bazalka

postup

1.
Rozohrejeme gril. Baklažán pozdĺžne prekrojíme, reznou plochou ho položíme na grilovaciu mriežku a grilujeme 5 minút. Potom baklažán obrátime, rezné plochy potrieme lyžičkou oleja a grilujeme ďalších 5 minút domäkka. Necháme vychladnúť.
 
2.
Baklažán ošúpeme a dužinu vložíme do kuchynského robota. Pridáme pomleté hovädzie mäso, nahrubo pokrájanú cibuľu, roztlačený cesnak, strúhanku, citrónovú kôru, bazalku, podľa chuti posolíme aj okoreníme a krátko rozmixujeme. Mokrými rukami zo zmesi vytvarujeme 36 guľôčok. Až do tepelnej úpravy ich udržiavame v chlade, najlepšie v chladničke.
3.
Pri príprave omáčky v panvici s hrubým dnom rozohrejeme olej, pridáme nadrobno pokrájanú slaninu s cibuľou a pražíme 3-4 minúty, kým cibuľa nezmäkne. Pridáme nadrobno pokrájanú mrkvu, zeler, roztlačený cesnak a za častého miešania pražíme ďalších 5 minút. Pridáme paradajky spolu so šťavou, víno a podľa chuti posolíme a okoreníme. Necháme zovrieť, potom oheň zmiernime, prikryjeme a pomaly dusíme 20 minút.
4.
Kým sa omáčka varí, vo veľkej panvici s hrubým dnom bez oleja pražíme mäsové guľôčky. Vyprážame ich v troch dávkach, kým nie sú hnedé a dobre prepečené. Hotové guľôčky vyberáme z panvice dierkovanou naberačkou a necháme odkvapkať na papierovej utierke. Keď sú všetky vypražené, pridáme ich spolu s posekanou bazalkou do omáčky a udržiavame teplé.
5.
Do veľkého kastróla s vriacou vodou nasypeme tagliatelle. Keď voda začne znovu vrieť, varíme ich 10-12 minút alebo podľa návodu na obale, aby boli al dente. Hotové cestoviny scedíme, zmiešame s omáčkou a mäsovými guľôčkami, ozdobíme bazalkou a ihneď podávame.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Hovädzie v delikátnych omáčkach 7x inak
7x hovädzie v delikátnych omáčkach: Na sviatočný obed i všedný deň
Vynikajúce tradičné i menej známe hovädzie recepty, v ktorých šťavnaté mäso dopĺňajú chutné a bohaté omáčky.
Perfektné hovädzie: 9 trikov, ktoré vylepšia chuť mäsa aj ušetria námahu
Perfektné hovädzie: 9 trikov, ktoré vylepšia chuť mäsa aj ušetria námahu
Bez ohľadu na to, či dávate prednosť hovädzej sviečkovej, roštenke alebo často varíte s mletým hovädzím...
Pravý hovädzí tatarák
Pravý hovädzí TATARÁK a variácie, ktoré ešte nepoznáte! Táto luxusná pochúťka u nás na Silvestra nesmie chýbať!
Patríte medzi skupinku nadšencov, ktorým sa pri pohľade na tatársky biftek s cesnakovými hriankami zbiehajú...
Sviečková na smotane
Nedeľné špeciality z hovädzieho mäsa: Vďaka tajnej prísade je mäso mäkké a zamatovo jemné, skutočne funguje a to na všetky druhy + recepty
Hovädzie mäso síce nepatrí k najlacnejším druhom mäsa, ale u našincov je veľmi obľúbené. Pripravujeme...
Rebríček mäsa s nízkym obsahom cholesterolu. Tušíte, ktoré má najmenej zo všetkých?
Rebríček mäsa s nízkym obsahom cholesterolu. Tušíte, ktoré má najmenej zo všetkých?
Ľudia potrebujú cholesterol na správne fungovanie. Nie je však až také ťažké prekročiť správnu hladinu,...
Znova všetko zle: Trháte listy bazalky? V žiadnom prípade to už nerobte!
Znova všetko zle: Trháte listy bazalky? V žiadnom prípade to už nerobte!
Aj vy zvyknete lístky bazalky trhať prstami? Toto je dôvod, prečo to už nikdy nerobte!