Kysnutý škoricový závin
2
porcie
110
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
6
trochu
mletá škorica
100
g
maslo obyčajné
200
g
kryštálový cukor
2
ks
vajce
1/2
trochu
soľ
200
ml
mlieko najlepšie plnotučné
50
ml
olej
40
g
práškový cukor
1
ks
droždie
500
g
polohrubá múka
postup
1.
Z vlažného mlieka, trošky práškového cukru a droždia si pripravíme kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme vajíčka, trošku soli, kvások a olej. Vypracujeme hladké cesto (snažte sa, aby sa nelepilo). Prikryjeme utierkou (alebo inou prikrývkou) a na teplom mieste (najlepšie na mierne teplom radiátore alebo na slnku - ak je vonku teplo) necháme 60 minút kysnúť (ak máte dobrú misu, stačí 45 min.)
2.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti, potom rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenko. Dosku pomúčte s polohrubou múkou. Vyvaľkáne cesto mierne potrieme rozpusteným obyčajným maslom, veľkou dávkou kryštálového cukru a posypeme mletou škoricou.
3.
Zrolujeme do závinu (končeky závinu dobre prilepte, inak sa škorica pri pečení rozčetie), popicháme vidličkou po dvoch stranách do "kriva" a natrieme rozšľahaným vajíčkom. Potom už len položíme na poolejovaný plech alebo prípadne položíme na plech prikrytý papierom na pečenie a dáme piecť.
A je to! Jednoduché, že ? :) Dobrú chuť prajem!
MOJA RADA: Druhú môžete urobiť s kakaom alebo s jablčkom ak máte :)
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.