Vianočná štóla s marcipánom
16
porcií
105
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
2
balíčky
Finesse citrónová kôra Dr.Oetker
50
g
hrozienka
4
PL
rum
500
g
hladká múka
1
balíček
Kypriaci prášok s vínnym kameňom Dr.Oetker
50
g
mandľové plátky
50
g
vlašské orechy
150
g
zmäknuté maslo alebo margarín
250
g
polotučný tvaroh
100
g
kandizované ovocie
2
ks
vajce
150
g
cukor
Na náplň:
1
balíček
Marcipán Dr.Oetker
50
g
sušené brusnice
Na potretie:
150
g
zmäknuté maslo
150
ks
práškový cukor
1
balíček
Vanilínový cukor Dr.Oetker
postup
1.
Na prípravu cesta namočíme hrozienka do rumu. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom, kôrou, orechmi, mandľami a kandizovaným ovocím a premiešame. Pridáme maslo alebo margarín, tvaroh a vajcia a ručne vypracujeme dohladka. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát s rozmermi 30 x 35 cm.
2.
Na prípravu náplne do marcipánu zapracujeme brusnice a vytvoríme valček dlhý 25 cm. Valček nanesieme do stredu plátu a z oboch strán cesto prehneme cez marcipán. Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme časťou rozpusteného masla. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 170 °C,
Teplovzdušná rúra: 150 °C,
Plynová rúra: stupeň 3,
Doba pečenia: asi 60 minút.
3.
Po upečení štólu ihneď potrieme zvyšným maslom a pocukrujeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilínovým cukrom. Necháme vychladnúť.
4.
TIP: Štólu môžeme upiecť vo forme na srnčí chrbát alebo vo forme na bábovku.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.