Sladké a veselé: Lahodná vianočná torta
10
porcií
stredná
náročnosť
ingrediencie
600
g
maslo
210
ml
mlieko
50
ml
33% smotana
4
ks
vajce
550
g
hladká múka
1
KL
kypriaci prášok
240
g
hnedý cukor
2
KL
mletá škorica
1
KL
kardamón
1
KL
mletý zázvor
2
štipky
mleté klinčeky
600
g
práškový cukor
400
g
krémový syr
1
PL
rozmarín
1
hrsť
brusnice
1
PL
citrónová šťava
postup vo videu vyššie
Misa voňavých zákuskov sa objavuje na väčšine sviatočných stolov. Tento rok by ste však mohli trošku zaexperimentovať a zameniť vanilkové rožteky trebárs za originálnu vianočnú tortu. Vďaka množstvu škorice, kardamónu a sladučkej poleve sa po ňom počas sviatkov len zapráši. Recept na túto pochúťku nájdete vo videu. https://www.youtube.com/watch?v=7c5AVlRqphQ
1.
Maslo vymiešajte s cukrom a zašľahajte všetky vajcia.
2.
Do misy preosejte hladkú múku s práškom do pečiva, pridajte škoricu, kardamóm, zázvor a klinčeky.
3.
Sypkú hmotu zmiešajte s tekutou zložkou a všetko spojte.
4.
Pridajte mlieko a smotanu a opäť dobre premiešajte.
5.
Tortovú formu buď namažte maslom a vysypte múkou, alebo vyložte papierom na pečenie.
6.
Pečte v rúre predhriatej na 180 °C asi hodinu.
7.
Upečenú vianočnú tortu nechajte úplne vychladnúť a potom ju pozdĺžne rozkrojte na 4 kusy. Westwing tip: Torta sa vám na povrchu trochu vyduje, odporúčame ju preto zrezať a obrátiť zrezanú stranou nadol, aby bol povrch krásne rovný a hladký.
8.
V medzičase si pripravte maslový krém: maslo a práškový cukor vyšľahajte do hladka. Pridajte krémový syr a šťavu z polovice pomaranča a dobre premiešajte.
9.
Prvú vrstvu korpusu potrite krémom a pokračujte vo vrstvenie korpus-krém-korpus-krém-korpus.
10.
Naneste polevu, ktorú ľahko pripravíte z práškového cukru, trošky mlieka a citrónovej šťavy. Konzistencia by nemala byť príliš hustá, aby mohla poleva po stranách torty stiecť.
11.
Ozdobte rozmarínom a brusnicami.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.