Marhuľový džem s kokosovým cukrom s vanilkou a domácim bazovým sirupom
ingrediencie
postup
Na trhu som kúpila prvé marhule. Ešte nebola slovenská úroda, a ani marhule z juhu Európy neboli ešte bohvieaké. S kyslastými a tvrdými marhuľkami, ku ktorým ma doviedla skôr pažravosť ako zdravý rozum som však musela nejako spracovať. Džem ma napadol ako prvý. Spravila som ho so zvyškami hrušky, plochej broskyne a osladila datľou a kokosovým cukrom. A ta pravá vanilka zmesi dodala chuť vzdialenej exotiky. Možno skúsite aj vy a spolu s džemom získate v mojom recepte aj osviežujúcu šťavu. Viete, že v jadre kôstky sa skrýva poklad? Pre vysoký obsah vitamínu B17 sa u nás kôstky z domácich marhúľ odkladajú. V rodine máme onkologických pacientov a tým ich posielame. O B17 a jej vzácnosti si môžete prečítať veľa na internete. Odporúčanie – tento džem neobsahuje konzervanty. Je určený pre rýchlu spotrebu. Teraz si ho pri písaní užívam s domácim chlebom. :)
Recept na bazový sirup použitý v džeme nájdete tu
Odkôstkované marhule a broskyňu, ošúpanú hrušku dáme do hrnca. Pridáme polovicu kokosového cukru a datľu (medjool a zbavenú kôstky) a zalejeme vodou s bazovým sirupom tak, aby bolo ovocie zaliate.
Uvedieme do varu a scedíme. Vanilku môžete pridať aj pred varením, ale aj neskôr. Scedenú šťavu dáme schladiť a neskôr môžeme vypiť ako studený čaj. Napríklad s ľadom či lístkami verbeny, mäty alebo citrónovej medovky.
Bazový sirup som pred tým varila s citrónovou kyselinou, teda aj v tomto džeme na čas poslúži ako sekundárny konzervant, hoci nám takéto mini dávky domáceho džemu vydržia maximálne dva dni :)
Zmes prehriateho ovocia vymixujeme dohladka a pridáme vanilku. Vylejeme späť do hrnca a zredukujeme varením, čiže vyvaríme z nej vodu. Horúci džem prelejeme do pohárov a uzavrieme. Vychladený dáme do chladničky. Ak použijete kyselinu citrónovú na konzervovanie, stačí ak ho dáte do tmavej komory.
Tento džem je sladkokyslej chuti, osviežujúci a málo sladký.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.