Pridať recept

Krémová mrkvová polievka bez laktózy

ingrediencie

4 ks
veľká mrkva
1 ks
šalotka
4 strúčiky
cesnaku
1 ks
paštrnák
stoniek
30 cm stonkového zeleru
1/2 ks
veľkej buľvy zeleru
2 lístky
vavrín (bobkový list)
štipiek
rasca
hrstí
byliniek - pažítky, tymianu a bazalky a paštrnákovej vňate
podľa chuti
voda, kokosový tuk, soľ

postup

Polievky ľúbime a s ich prípravou si starosti nerobím. Vychádzame vždy z ingrediencií, ktoré máme v chladničke, alebo ktoré sa nám práve páčia na trhu či obchode. Nakupuje aj muž, prípadne dostaneme super zeleninu z bio sadov o d kamarátov či rodinky, no pospájať suroviny už  musím sama. Výsledná forma je väčšinou mixovaná, aspoň pre deti, ktoré by sa inak lyžicou „prplali“ v tanieri aj pol dňa, kým by som ich napríklad stonkový zeler donútila zjesť :) Teda, u nás nie sú vety „ak to nezješ, tak ...“...skôr vždy vymýšľame s mužom formu, ako jedlo do detí dostať aby sa naň tešili. Muž je špecialista na desiatové variácie, čo on dokáže s farbami a chlebíkmi, to by mňa už v polovici nebavilo :) 

Aktuálne vychádzam pri tvorbe jedla s postupkou – od kojeneckého (naša malá bude mať rok), až po „dospelácke“, teda postupne pridávať soľ, alebo koreniny. Nech mi nikto nehovorí, že je to obťažujúce variť zvlášť pre malých a zvlášť pre zvyšok. Lebo sa to dá a úplne jednoducho.

Asi takto: vždy rada kombinujem koreňovú zeleninu s nejakou výraznejšou chuťou, alebo tekvice, alebo čistá cibuľačka..Ak varíte bábätku, solím až na záver po rozdelení -namixijem spoločne, nalejem do mištičky a zvyšok nám dosolím. Dcérka už vyrástla, ako 11 mesačná máva občas aj trošku posolené veci, ale koreniny ešte musia počkať. 

Polievky sú pre nás základom jedla celého týždňa. Husté. Bez mäsa. Niekedy s chlebom, niekedy so smotanou. Nikdy so zápražkou a zásmažkou. Vždy čisté chute a čerstvé. Rýchle a chutné. „Vandi, tú vňať mám v polievke od vás zo záhrady. Ďakujeme.“

1.

Na rozpustenom kokosovom oleji a rozpálenom, osmahneme na drobno posekanú šalotku, rascu s mrkvou a paštrnákom. Tie ako všetky ostatné ingrediencie pokrájame na drobné kúsky, snažíme sa približne rovnaké krájať. Pridáme stonkový zeler, posolíme a zalejeme vodou tak, aby voda bola tesne nad zmesou. Prehrejeme a pridáme zvyšok ingrediencií vrátane byliniek.

 
2.

Uvedieme do varu a varíme asi 5-10 minút, skúste ingrediencie, mali by byť al dente, my ich aj tvrdšie nechávame, len nech sa zohrejú. Zmes scedíme a vložíme do mixéra. Rozmixujeme do hladkej kaše, môžeme si však zo zmesi pár lyžíc odložiť. Zmes riedime podľa toho ako nám chutí krém, či skôr „polievkovejšia“ konzistencia.

3.

Riedime ju vývarom po scedení. Servírujeme na taniere ako krém s posypaním bylinkami, alebo aj zmesou jadierok, orechov...krutónmi, ako vám je po chuti  . My si zvykneme do polievok ešte pridať kusy vyvarenej zeleniny a napríklad konopné jadierka. Dobrú chuť :)

4.

TIP: pre dospelých je výborným osviežením dať do polievky štipku kajenskej papriky

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať