Pridať recept

Quinoa šalát s cviklou a belugou

Quinoa šalát s cviklou a belugou
Zdroj: Henrieta Peškovičová

ingrediencie

1 pohár
nakladaná cvikla alebo pečená alebo surová
200 g
uvarená quinoa (použila som mix rôznych druhov)
podľa chuti
slnečnicové semienka
podľa chuti
mix listových šalátov
podľa chuti
mrkva
podľa chuti
beluga
trochu
ľanový olej, soľ, čierne korenie, balzamikový ocot

postup

Zdravá večera pre celú rodinu

Večere sú asi najdiskutovanejšie jedlá u mojich klientov. Vždy sa ma pýtajú čo ešte môžem večer jesť a dokedy. Hlavne tí, ktorí majú nastavenú redukčnú diétu. Respektíve dlhodobý jedálniček z ktorého priberú práve to,, čo stihnú svojou dennou aktivitou spotrebovať. Večer čakáme od jedla niečo malé no výživné. Niečo chutné, chrumkavé a šťavnaté a predsa zdravé. Jedlo, po ktorom sa nám podarí zaspať a nebudiť sa v noci od hladu. Toto je to pravé, i keď nie je orechové. Vylúčili sme alergény a nastavili tento recept tak, aby ho mohol zjesť nejeden trpiaci histamínovou intoleranciou. Samozrejme, postihnutí takouto diagnózou vie, koľko akého jedla môže.

 V recepte sú použité dve ingrediencie, ktoré nie sú úplne neznáme, no pre mnohých možno ešte neprebádané. Preto napríklad pre správnu a šetrnú úpravu quinoa, máme tipy v tomto článku. Beluga je strukovina z rodu šošovice. Má veľmi dobrú a plnú chuť. Pre jej čiernu farbu je vhodné variť ju zvlášť s bobkovým listom a soľou, lebo vývar z nej zafarbí aj ostatné ingrediencie. Uvarená má miernejšiu – hnedasto- fialovú farbu. Je výborná studená, ako i teplá. Beluga a quinoa obsahujú veľa bielkovín. Sú vhodným jedlom aj ako príloha k mäsitým pokrmom. Obe plodiny môžu mamy zaradiť do jedálnička aj pre svoje najmenšie ratolesti. Quinoa obsahuje vzácny histadin, ktorý je dôležitý pre rast a vývoj dieťaťa.

1.

Ingrediencie nebudeme miešať, naservírujeme ich na jednu misku alebo hlboký tanier oddelene.

 
2.

Začneme najťažším naspodok taniera – quinoa a beluga (tie môžete zmiešať dokopy), slnečnicové jadierka môžete opražiť a zmiešať do nich surové.

3.

Mrkvu nakrájame na julienne – 5mm rezančeky. Pridáme mix listového šalátu ako dubáčikový, ľadový, polníček, rukolu...navrch uložíme cviklu. Použila som nakladanú, jej šťava nám dochutila ingrediencie pod ňou.

4.

Keďže beluga rovnako ako quinoa boli solené už pri varení, soľ do šalátu dávať nebudeme, ale soľ ako i ľanový olej si použije každý podľa chuti. Súhra chutí vás prekvapí. Predpokladám, že tento šalát sa stane obľúbeným aj u vás v kuchyni.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
kubilu
14.11.2016 12:14 | |
+0 -1
Asi ste mala na mysli histidin - esenciálna aminokyselina. Histadin neexistuje.
Podobné články
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.
Rýchly obed s quinoa
Oriešková quinoa z Bolívie - Bezlepková príloha, či hlavné jedlo
Quinoa pochádza z Južnej Ameriky. Na Slovensko sa dováža z Peru aj Bolívie, pestujú ju aj v Kolumbii či...
Quinoa s ružičkovým kelom
7 potravín rastlinného pôvodu s vyšším obsahom bielkovín ako vajce
Ako pridať ešte viac proteínov do vášho jedálnička?
Chutné recepty z quinoy a praktické tipy na jej prípravu i zamrazenie
Quinoa je čoraz obľúbenejšia pseudoobilnina, ktorá sa dá použiť ako príloha, v najrôznejších receptoch...
Quinoa so sezónnou zeleninou a chrumkavým cícerom
Chutne, sýto a zdravo: Quinoa s restovanou zeleninou a chrumkavým cícerom
Bezmäsitý pokrm, ktorý spoľahlivo zasýti, chutí fantasticky a počas roka využíva vždy tu najčerstvejšiu...
Quinoa
Quinoa
Quinoa (kín-vua) je jedna z najstarších obilnín a pochádza z Južnej Ameriky. Quinoa znamená "matka obilnín"...