Pridať recept

Sójový chia puding s malinami

Sójový chia puding s malinami
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

200 ml
sójové mlieko
3 PL
chia
1 PL
javorový sirup
1 ČL
prášok z mladého jačmeňa
7 ks
maliny
ks
čučoriedky

postup

Nie je to skutočný puding, lebo nemá tradičné ingrediencie ako mlieko, vajce ani škrobový prášok. Chia, teda Šalvia hispánska, má zvláštne schopnosti. Želatína, ktorú po namočení semienok vytvára, je dobrou membránou na pomalšie prepúšťanie cukru do krvi. Teda je užitočnou pomocníčkou mlsnejších diabetikov.

Zrniečka chie už dostať aj v bežných potravinách. Poznám Slováka, čo chiu pestuje. Nie na Slovensku samozrejme. Mne sa nevdojak chiu podarilo dokonca naklíčiť. Na hubke na riad :) Kým sme sa vrátili z dovolenky, z hubky sa stalo klíčidlo, samozrejme tie klíčky sme nejedli, ale bolo skvelé vidieť, že v našich podmienkach dokáže vyrásť. Teda ju idem skúsiť naklíčiť a zasadiť. Držte palce :)

Chiu treba aj pochváliť. Nielenže je zábavná ako mení konzistenciu. Ale je bohatá na omega 3 polynenasýtené kyseliny, ktoré veľmi dobre pôsobia na organizmus zaťažený ožarovaním. Tieto kyseliny sú esenciálne, čo znamená, že ich prijímame z potravín, naše telo ich nedokáže samo vytvoriť. Vedecky dokázané je, že priaznivo pôsobia na nervovú sústavu, ako i kardiovaskulárny systém.

Chia zároveň dodáva veľa energie, preto jej dávkovanie má svoje odporúčania. Chie je vhodné „užiť“ denne jedno polievkovú lyžicu. Ak dojčíte, alebo máte veľmi vyčerpávajúcu prácu, pokojne jej zjedzte aj viac. Možno práve tento recept na dezert bude pre vás dobou alternatívou pred škodlivými energetickými nápojmi. V recepte je použité sójové mlieko, môžete ho nahradiť aj vodou, alebo použiť ryžové, mlieko z ovsa, quinoa, alebo orieškové. Nie som zástancom pitia kravského mlieka, hoci využívam jeho acidnejšiu formu ako tvaroh, acidko, či bryndzu, alebo syry.

1.
Chiu som do sójového mlieka namočila večer a premiešala pár krát. Zahusťovať sa začne okamžite, ale ten skvelý efekt a pudingovú chuť dosiahne po pár hodinách.
 
2.
Ráno do masy dáte zelený jačmeň a javorový sirup a zamiešate spolu s malinami.
3.
Výbornou alternatívou javorového sirupu je kokosový cukor. Ma ľahko karamelovú chuť. Do dezertu sme ešte použili čučoriedky. Práve je namočená ďalšia dávka, spolu s hoblinkami raw domácej čokolády to ráno bude straciatellová pochúťka.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať