Pridať recept

Čokoládový tart s karamelovým prekvapením

Čokoládový tart s karamelovým prekvapením
Zdroj: Shutterstock
8
porcií
105
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1 ks
žĺtok
70 g
práškový cukor
250 g
hladká múka
1 štipka
soľ
125 g
studené maslo
3 PL
voda

Karamel:

100 g
kryštálový cukor
100 ml
smotana na šľahanie

Čokoládová poleva:

2 ks
vajce
100 ml
plnotučné mlieko
200 ml
smotana na šľahanie
200 g
kvalitná horká čokoláda
podľa chuti
práškový cukor

postup

1.
Rúru dáme vyhriať na 180°C a formu na koláč s priemerom cca 26 cm vymastíme maslom. V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom a lyžicou do peny. Na kuchynskú dosku nasypeme múku so soľou a pridáme na kocky nakrájané maslo. Rukami spracujeme mrveničku, urobíme do nej jamku a vylejeme žĺtkovú zmes.
 
2.
Rýchlo vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme na veľký plát. Pomocou valčeka ho prenesieme do formy a popritláčame aj na okraje. Cesto poprepichujeme vidličkou, prekryjeme ho papierom na pečenie, zaťažíme suchými strukovinami a pečieme cca 9 minút. Potom závažie dáme dole aj s papierom a pečieme ešte 6 minút.
3.
Medzitým si pripravíme karamel. Do menšieho hrnca alebo panvice nasypeme cukor a na strednej teplote ho necháme rozohriať. Keď začne karamelizovať, občas ho premiešame. Cukor rozpustíme na hladký karamel a pomaličky doň vlejeme horúcu smotanu. Ak sa nám vytvoria hrudky, necháme karamel ešte trošku povariť. Hladký karamel necháme vychladnúť.
4.
Upečený korpus necháme vychladnúť, polejeme ho karamelom a odložíme nabok. V miske premiešame mlieko, vajíčka a cukor. V inom hrnci privedieme pod bod varu smotanu, odstavíme ju a vmiešame rozlámanú čokoládu. Vymiešame hladkú čokoládovú zmes, do ktorej vmiešame žĺtky.
5.
Karamel zalejeme čokoládovou polevou a koláč vložíme ešte do rúry piecť na 30 minút. Povrch koláča sa bude ešte trošku triasť, ale presne tak to má byť. Necháme ho vychladnúť a odložíme do chladničky stuhnúť.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať