Bezlepková torta
12
porcií
225
minút
vysoká
náročnosť
ingrediencie
8
ks
vajce
240
g
krupicový cukor
266
g
bezlepková múka
66
g
rozpustené maslo
1
KL
vanilkový extrakt
Pena:
300
g
čučoriedky
150
ml
voda
100
g
cukor
500
ml
smotana na šľahanie
1
PL
prášková želatína
4
PL
voda
Krém:
250
g
zmäknuté maslo
300
g
biela čokoláda
Na ozdobu:
1
kg
marcipán
trochu
potravinárske farbivo, rôzne ozdoby, stuha
postup
1.
Bielky vyšľaháme do tuhej peny a v priebehu šľahania do nich postupne primiešame cukor aspoň na trikrát. Žĺtky vyšľaháme s vanilkovým extraktom a zamiešame do snehu. Primiešame múku a nakoniec už vychladnuté rozpustené maslo. Vymiešame hladké cesto, ktoré nalejeme do pripravenej tortovej formy, ktorú sme vymastili maslom a vysypali múkou. Pečieme v rúre vyhriatej na 165°C cca 45 minút.
2.
Korpus upečieme do zlatista a necháme vychladnúť. Zabalíme ho do fólie a necháme vychladnúť do druhého dňa v chladničke. Bude sa tak pri krájaní menej mrviť.
3.
Druhý deň si nachystáme aj plnku. Čučoriedky či už čerstvé alebo mrazené dáme s vodou a cukrom do hrnca a chvíľu ich povaríme. Želatínu zalejeme studenou vodou. Čučoriedky rozmixujeme ponorným mixérom, želatínu zohrejeme a vmiešame do čučoriedkového pyré. Necháme ho vychladnúť.
4.
Medzitým si rozkrojíme korpus na tri rovnaké pláty. Ak už čučoriedkové pyré vychladlo, vyšľaháme si šľahačku a opatrne do nej pyré vmiešame. Prvý korpus uložíme do formy, potrieme ho polovicou čučoriedkovej peny, priložíme druhý korpus aj ten potrieme penou a zakryjeme ho tretím korpusom. Tortu odložíme do druhého dňa do chladničky stuhnúť.
5.
Tortu vyberieme z formy a penu trošku uhladíme. Zmäknuté maslo vyšľaháme už s vychladnutou rozpustenou čokoládou a týmto krémom potrieme celú tortu. Opäť ju necháme stuhnúť v chladničke a prichádza na radu marcipán.
6.
Na potiahnutie torty bude potrebné cca 700 g, ktoré rozvaľkáme na doske pomúčenej práškovým cukrom a potiahneme ním tortu. Tortu opäť uložíme do chladničky. Zvyšný marcipán môžeme zafarbiť a vytvarovať z neho kvietky alebo rôzne iné tvary na ozdobu. Zdobenie je už na každého fantázii alebo voľbe oslávenca.
Podobné recepty
Už nikdy vám neprasknú! Toto tajomstvo poznajú iba skúsení kuchári, urobte grilované klobásy bez prasklín, krásne chrumkavé a vždy chutné
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.