Pridať recept

Gerlachovské rezy

ingrediencie

500 g
hladká múka
1 balíček
kypriaci prášok do pečiva
150 g
cukor práškový
1 ks
vajce
1 ks
vaječný žĺtok
250 g
palmarín
2 PL
kyslá pochúťková smotana

PLNKA

300 ml
marhuľový džem
300 g
mleté vlašské orechy
4 PL
cukor práškový
tuzemský um alebo mlieko

POLEVA

100 g
čokoláda na varenie
50 g
Cera

postup

koláč našich babičiek,ktorý vydrží veľmi dlho samozrejme keď sa nezje,mäkký hneď po upečení
1.
Predhrejte rúru na 180˚C. Zmiešajte spolu všetky suroviny na cesto do hladkej masy ak treba pridajte trochu múky a rozdeľte ju na 3 časti.
 
2.
Na pomúčenej doske vyvaľkajte jedno cesto a opatrne ho vložte do vopred olejom vymasteného plechu na pečenie (36 x 26)cesto natrieme lekvárom (cca 150 ml)posypeme mletými orechmi zmiešanými s práškovým cukrom,pokropíme jemne rumom alebo mliekom prikryjeme druhým vyvaľkaným plátom,zasa natrieme lekvárom (cca 150 ml)posypeme mletými orechmi zmiešanými s práškovým cukrom,pokropíme jemne rumom alebo mliekom prikryjeme tretím vyvaľkaným plátom. a povrch cesta prepichnite na niekoľkých miestach vidličkou.
3.
Pečieme asi 20-25 minút, alebo kým nie je cesto zlatistej farby.Necháme vychladnúť a polejeme čokoládovou polevou.Nad parou rozpustíme čokoládu s cerou a polejeme.Nakrájame na rezy.Na cesto odporúčam použiť palmarín nie maslo lebo s maslom sa vám to cesto bude zle vaľkať.
Gerlachovské rezy
Gerlachovské rezy
Zdroj: ivasoosova
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
14.12.2017 11:48 | |
+9 -4
Žerbó rezy sa robia z kysnutého cesta, v tomto recepte je kypriaci prášok, takže asi preto iný názov
ivasoosova
20.12.2017 19:22 | |
+19 -7
presne ste to odhadli práve preto sú to neni žerbo lebo tam nie je droždie.Ďakujem.
Anonymný nick
20.3.2017 11:27 | |
+24 -17
ten zákusok poznám veľmi dobre, mama ho piekavala, ale pod názvom "žerbo rezy". takže neviem, že prečo gerlachovské rezy ?
mata766
12.12.2017 12:04 | |
+10 -14
neviem preco tieto minusy....lebo aj ja tento zakusok robim a vola sa žerbo rez...:)
ivasoosova
20.12.2017 19:20 | |
+12 -12
pretože sa tam nepoužíva droždie ale kypriaci prášok do pečiva
Podobné články
Medové rezy
Ako na vynikajúce medové rezy? Klasika, ktorá nesmie chýbať na vianočnom stole KROK ZA KROKOM
Medové rezy sú jedným z najtradičnejších vianočných zákuskov. Ich príprava nie je náročná, ale je dobré...
TOP
Dokonalé slovenské Vianoce majú veľa podôb: Vyskúšajte tento rok sviatočné menu z iných regiónov
Dokonalé slovenské Vianoce majú veľa podôb: Vyskúšajte tento rok sviatočné menu z iných regiónov
Slovensko je nádherná a rozmanitá krajina. Tak, ako sa od Západu na Východ, od Severu na Juh líši jej reliéf,...
Vianočné bobáľky s makom
Presný a overený recept na bobaľky: Tradičný dezert, ktorý nesmie chýbať na našom vianočnom stole
Bobaľky, bobáľky, pupáky alebo opekance. Po dobrom vianočnom jedle si ešte nechávame miesto na jednu tradičnú...
To najlepšie cestíčko na rybu
Geniálne cestíčko, ktoré robím už roky! Netrhá sa a krásne drží tvar, hodí sa na všetky ryby
Kde inde by sme hľadali ten najlepší spôsob ako obaliť kapra, filet z tresky či lososa ako v krajine, kde...
Zapekaný kastról
Máme pre vás recept na ZAPEKANÝ KASTRÓL a iné perfektné nápady na nové jedlá zo zvyškov z Vianoc
Pred Vianocami ľudia vo veľkom nakupujú a vianočné menu vystačí pre pol armády. Zvyšky by ste však nikdy...
Trojkráľový koláč
Ospevuje ho celá rodina: Trojkráľový koláč, kto nájde TOTO, bude celý rok zdravý a spokojný! Chutí fantasticky a má naozaj málo kalórií
Sviatočné obdobie s množstvom pokušení bohatých na tuk a cukor je za nami. Teraz nás ešte čaká ďalšia...