Pridať recept

Tvarohovo-makový koláč s physalisom

Tvarohovo-makový koláč s physalisom
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

150 g
maslo
300 g
špaldová celozrnná hladká múka
100 g
trstinový cukor
1 dl
pomarančová šťava
1 ČL
sóda bikarbóna
štipiek
soľ
ks
pomarančová kôra

Plnka

500 g
smotanový tvaroh
200 g
mletý mak
100 g
trstinový cukor
1 ks
vajce
2 PL
vanilka
ks
pomarančová kôra
ks
physalis na ozdobenie

postup

Začnem tým ovocím na koláči. Physalis, alebo Machovka peruánska sa inak volá aj Židovská čerešňa. Babka ju mávala v záhrade, trhali sme si ju na vence a ozdoby. Nikto ju nejedol keď bola zadarmo, teraz si ju kupujeme :) Plody physalisu majú v zrelosti krásnu oranžovú farbu a obsahujú veľa vitamínu C. Ak si ju doma sadíte a dostanete na ňu chuť ak má inú farbu pozor! Nezrelý physalis je jedovatý. Rastlina má pôvod v Peru. U nás sa plody predávajú aj ako ozdoba na kokteily, ale u nás doma je obľúbená aj sušená do jogurtov, alebo ako džem či krém s mangom a sladučkým hurmikaki. Tento recept vznikol na jeseň a celý koláč je tak jesenný. Tvarohom si vybavíme probiotiká a makom vápnik. Namiesto vody som použila pomarančovú šťavu a zavoniate aj madagaskarskú vanilku od Svetlany. Koláč je ľahučký aj cesto hoci sa môže zdať hrubšie, je jemné a krehko mäkké, takže neprekáža. Práve naopak, zo zvyšku som upiekla aj sušienky, ráno budú super nalámané s orechmi a kokosovým cukrom do jogurtu :)

1.

Suché ingrediencie zmiešame dokopy a pridáme toľko tekutiny aby cesto bolo vláčne a mäkké. Roztlačíme ho rukami do formy na pečenie, dno prepichneme vidličkou a dáme do chladničky kým spravíme tvarohovú plnku. Rúru vyhrejeme na 200 C°.

 
2.

Plnku vymiešame a lyžicou natlačíme do formy s cestom. Cukor pomelieme spolu s makom. Vrch posypeme cukrom (trstinový, stévia, kokosový a pod..) a dáme piecť na 30 minút pri teplote 180 C°. Po vychladnutí ozdobíme pomarančovou kôrou marinovanou v rume alebo brendy a kokosovým cukrom, kraje s physalisom.

3.

Koláč je naj na druhý deň, ale ak po ňom veľmi túžite počkajte si aspoň kým vychladne :)

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Makovo-jablkový koláč
Vezmite mak, jablká a pripravte si najjednoduchšie hrnčekové koláče na svete! Zvládne ich aj začiatočník a chutia fantasticky
Hľadáte inšpiráciu, čo dnes upiecť? Stavte na nesmrteľnú a mimoriadne obľúbenú kombináciu maku a jabĺk...
Makovy
2 skvelé recepty na vegánske koláče
Sladké zdravé inšpirácie nie len pre vegánov.
Mak
Toto sa stane, ak zjeme veľa maku! Môžeme sa otráviť?
Mak je bežne dostupná potravina v našich končinách. Napriek jeho širokému využitiu v kuchyni, má však aj...
Vynikajúce makové rezy k poobedňajšej káve
Vynikajúce makové rezy k poobedňajšej káve
Delikátne, vizuálne podmanivé a krásne vláčne rezy.
Makový zákusok
Najlepšie makové zákusky
Mak je vzácny artikel a my Stredoeurópania máme to šťastie, že si ho môžeme dopriavať bez obmedzení. Preto sa...
Prepadávaný tvarohový koláč
Hrnčekový PREPADÁVANÝ tvarohový koláč s kyslým mliekom, recept aj pre začiatočníkov
Hľadáte inšpiráciu, čo upiecť cez víkend? Máme pre vás úžasný kakaový koláč s bohatou porciou tvarohu.