Pridať recept

Krehký koláč s makovou plnkou

10
porcií
100
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Krehké cesto:

260 g
hladká múka
80 g
práškový cukor
120 g
zmäknuté maslo
2 ks
žĺtok

Plnka:

250 g
mletý mak

postup

1.
Všetky suroviny na cesto spracujeme v robote a vypracujeme hladké, ale pevné cesto. Zabalíme ho do fólie a vložíme na 30 minút stuhnúť do chladničky. Potom cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a vyvaľkáme ho na pomúčenej doske. Jedným z nich vyložíme okrúhlu formu a poprepichujeme ho vidličkou.
 
2.
Pomletý mak povaríme v troške mlieka tak, aby vznikla hustá kaša. Primiešame strúhanku, cukor a vlašské orechy. Túto makovú plnku necháme vychladnúť. Primiešame žĺtky a nakoniec tuhý sneh z bielkov.
3.
Na cesto navrstvíme makovú plnku a prikryjeme ho druhým plátom cesta. Okraje spojíme, koláč vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 175°C pečieme do zlatista.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
ginkgo
20.2.2021 13:00 | |
+2 -0
Hm... Plnka je vraj z jedinej prísady, maku... A potom "prásk", v postupe ešte mlieko, strúhanka, cukor, vlašské orechy, vajcia... Ozaj kvalitka...
Podobné články
Makovy
2 skvelé recepty na vegánske koláče
Sladké zdravé inšpirácie nie len pre vegánov.
Mak
Toto sa stane, ak zjeme veľa maku! Môžeme sa otráviť?
Mak je bežne dostupná potravina v našich končinách. Napriek jeho širokému využitiu v kuchyni, má však aj...
Vynikajúce makové rezy k poobedňajšej káve
Vynikajúce makové rezy k poobedňajšej káve
Delikátne, vizuálne podmanivé a krásne vláčne rezy.
Vianočné opekance
Mak nesmie chýbať! Nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu tradičnú makovú pochúťku
Mak symbolizuje bohatstvo, preto nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu makovú dobrotu.
Makový zákusok
Najlepšie makové zákusky
Mak je vzácny artikel a my Stredoeurópania máme to šťastie, že si ho môžeme dopriavať bez obmedzení. Preto sa...
Krehké cesto
Ako na dokonalé krehké cesto: Aké suroviny a v akých pomeroch použiť?
Krehké cesto je vďačným univerzálnym tipom na sladké i slané koláče. Jeho výhodou je, že ho navyše môžete...