Pridať recept

Tvarohová žemľovka zo sendviča

8
porcií
50
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1 ks
veka
4 dl
mlieko
3 ks
vajce
120 g
práškový cukor
60 g
maslo
1/4 kg
tvaroh
20 g
hrozienka
podľa chuti
citrónová kôra, vanilkový cukor, soľ
ks
maslo na vymastenie formy, hrubá múka

postup

Tradičná žemľovka z bielej veky pečená v tortovej forme. 

1.

Rúru rozohrejeme na 150 °C.

 
2.

Suché plátky veky si rozložíme na dno tortovej a boky tortovej formy o priemere 26 cm. Zistíme koľko plátkov budeme potrebovať na vytvorenie korpusu. Napočítané plátky odložíme bokom.

3.

Dno i boky formy vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou.

4.

Vajcia rozklepneme a do dvoch misiek oddelíme žĺtky a bielky.

5.

Do mlieka prisypeme polovicu cukru (60 g) a rozpustené maslo. Vymiešame.

6.

Plátky veky namáčame v mlieku a ukladáme na dno a boky formy.

7.

Tvaroh vyšľaháme so žĺtkami, vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou. Nakoniec zľahka primiešame hrozienka.

8.

Tvarohovú zmes nanesieme na vekový korpus a dáme piecť na asi 20 minút.

9.

Bielky a štipku soli spolu vyšľaháme, kým nestratia priehľadnosť. Potom postupne (po lyžiciach) zašľaháme druhú polovicu cukru, až kým nedostaneme lesklý, tuhý sneh.

10.

Sneh nanesieme na povrch žemľovky a pečieme dalších 20 minút pri rovnakej teplote alebo kým sneh nedostane zlatohnedú farbu.   

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Najlepšia tradičná žemľovka: Plus 11 receptov na ďalšie vynikajúce nákypy zo staršieho pečiva
Najlepšia tradičná žemľovka: Plus 11 receptov na ďalšie vynikajúce nákypy zo staršieho pečiva
Staršie pečivo namáčané v sladkom mliečnom kúpeli vrstvené s obľúbeným ovocím a zapečené do ružovkastej...
Orechová žemľovka s vanilkovou omáčkou
Milovaná žemľovka 5x inak
5 tradičných i pomerne nezvyklých receptov na prípravu sladkej klasiky, ktorá podobne ako parené buchty či...
Slávnostné žemľovky
3 slávnostné žemľovky (nielen) na sviatočný deň
Skutočne výnimočné žemľovky, ktoré rozhodne musíte vyskúšať.
Smotanová žemľovka zo sladkého pečiva
Luxusná žemľovka: Vymeňte biele pečivo za vianočku, makovky či croissanty
Pripravte si vynikajúcu žemľovku zo sladkého pečiva a poctivej smotany.
Viete, čo musíte urobiť, aby boli rožky krásne mäkké aj na druhý deň? Iba túto jednoduchú vec za pár minút
Rožky krásne mäkké aj na druhý deň? Stačí urobiť túto jednoduchú vec za pár minút a už nikdy nebudú gumové!
Tip pre každého, kto si chce ráno vychutnať chrumkavé rožky a nechodiť po ne do obchodu každý deň!