Pridať recept

Domáce lúpačky

ingrediencie

400 g
hladká múka špeciál
20 g
čerstvé droždie
40 g
kryštálový cukor
1 ks
vajce
1 ks
vanilkový cukor DrOetker
70 g
maslo
175 ml
vlažné mlieko
štipiek
soľ
trochu
citrónová kôra

Na potretie cesta

75 g
biely jogurt

Na povrch

1 ks
bielok

Na posypanie

trochu
celý mak
trochu
mandľové lupienky

postup

Veľmi ma lákalo vyskúšať domáce lúpačky, tak som ich vyskúšala. Sú výborné!

1.

Z časti vlažného mlieka, trochu múky a cukru si pripravíme kvások. Necháme ho vykysnúť. 

 
2.

Múku preosejeme, pridáme zvyšný cukor, vajce, zmäknuté maslo, vanilkový cukor, soľ, citrónovú kôru, vykysnutý kvások a podľa potreby zvyšné mlieko, vymiesime hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť asi 60 minút.

3.

Po vykysnutí ho rozdelíme na polovicu. Jednu časť vyvaľkáme na kruh, ktorý potrieme bielym jogurtom a rozdelíme na 8 častí. Každú časť zrolujeme od širšej časti k užšej. 

Domáce lúpačky
Domáce lúpačky
Zdroj: BlazenaSadovska
4.

Uložíme na plech s papierom na pečenie. Potrieme bielkom, ktorý sme vyšľahali vidličkou, posypeme makom, lupienkami, necháme podkysnúť a upečieme vo vyhriatej rúre. Teplota 180°C asi 20-30 minút, sú iba orientačné.

5.

Druhú časť rozvaľkáme na obdĺžnik, potrieme bielym jogurtom, rozdelíme na 6 častí, každú zvinieme na roládku a vytvarujeme z nej lúpačku. Urobíme akýsi uzol. Potrieme bielkom, posypeme celým makom, mandľovými lupienkami. 

6.

Necháme podkysnúť a upečieme. Sú výborné a hlavne domáce! Na raňajky ako stvorené.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať