Pridať recept

Veľkonočný koláč

20
porcií
120
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

600 g
hladká múka špeciál
400 g
polohrubá múka
200 g
cukor práškový
2 ks
vanilkový cukor Dr Oetker
1 ČL
Kypriaci prášok do pečiva Dr.Oetker
1 kocka
čerstvé droždie
4 ks
vajce
1 dl
olej
1/2 liter
mlieko
1 ks
citrónová kôra
100 g
kandizované ovocie
150 g
hrudkovitý tvaroh-suchší
100 g
hrozienka
1 ks
žltko na potretie

postup

Takýto koláč nesmie chýbať na našom Veľkonočnom stole.
1.
Obidva múky preosejeme do misky,urobíme jamku,nalejeme trocha mlieka, pridáme trocha cukru a rozmrvíme droždie.Droždie necháme iba napučať.Kým droždie napučí,tak nastruháme cit.kôru.Oddelíme žltky od bielka a z bielkov vyšľaháme sneh.Pridáme ostatné suroviny,okrem hrozienok,tvarohu a kandizovaného ovocia.Trocha premiešame a pridáme výšľahany sneh.Sneh zapracujeme do cesta a cesto dobré vypracujeme do hladká.Tak asi 15 min.Čím dlhšie,tým lepšie.
 
2.
Po vymiesení cesto rozdelíme na tri časti,tak asi po 700 g.Do každej časti cesta pridáme inú ingredienciu,tvaroh,hrozienka a do tretej kandizované ovocie. Zapracujeme do cesta.Necháme pol hodinky podkysnúť.
3.
Potom cesto na pomučenej doske vyvaľame a každý bochník vyšúľame asi na 70 cm a spletieme do vrkoča.
4.
Vrkoč stočíme a vložíme do väčšej misky s vyšším okrajom.Moja mala priemer 25 cm.Miska musí byť vymastená a vysypaná múkov.Do stredu vložíme fľašu,tiež pomastenú.Takto uložené cesto necháme 1 hod.kysnúť./Ak robím z polovičnej dávky,pečiem v tortovej forme na bábovku./Ja to robím tak,že si zapnem rúru na 50°C a vložím do rúry, aby nakyslo.Ked cesto nakysne do plnej misky,/asi 1 hod./,potom vyberiem cesto z rúry a rúru nahrejem na 170 °C a misku vložím do rúry piecť.Pečiem na spodnej priečke rúry,a keby náhodou vrch pripekal,tak zakryjem alobalom.Doba pečenia je najmenej 1 hod.Kontrolujeme špilkou,či sa cesto nelepí.Každy má inú rúru,tak sa musí pridržiavať svojích skúsenosti.Ked by niekomu piekla rúra silnejšie,tak vtedy treba piecť na nižšej teplote.
5.
Po upečení koláč vyberieme a necháme na mriežke úplne vychladiť.Takto krásne vyzerá v reze.Je chutný,vláčny.Dobrú chuť!
Veľkonočný koláč
Veľkonočný koláč
Zdroj: anka813
6.
...a ešte aj vajíčka pre kúpačov.
Veľkonočný koláč
Veľkonočný koláč
Zdroj: anka813
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Tatranské rezy
Tieto úžasné LONDÝNSKE REZY trhajú rekordy! Recept je zo starej kuchárskej knižky, ktorý nikde inde nenájdete
Najobľúbenejší recept na Londýnske (Tatranské) rezy podľa tradičného postupu, ktorý pripravovali už naše...
Poznáte Babku? Krásny pletenec z vláčneho brioškového cesta s plnkou podľa vašej chuti
Čokoládová Babka: Bohatá, maslová brioška, ktorá zachutí všetkým
Oku i jazyku lahodiacu, židovskú pochúťku sme si dnes pripravili s poctivou čokoládovou plnkou.
Pagáče na sóde
Hrnček kyslého mlieka a plná misa! Pagáče na sóde bez kysnutia, bez čakania, na sladko aj na slano! Najjednoduchší a najrýchlejší recept na svete
Tiež už neviete čo variť? Perfektný tip na rýchlu večeru, ktorú môžete podávať na sladko aj na slano...
Veľkonočný mazanec
Tradičné voňavé dobroty, ktoré ozdobia váš veľkonočný stôl (najlepšie recepty)
Neodmysliteľnou súčasťou Veľkej Noci je aj tradičná výzdoba. Nie sú to však len kraslice. Veľká časť...
Maslový mazanec
Stačí jogurt, múka a výborná večera bez kysnutia a bez rúry je na stole! Nadýchaný maslový mazanec z panvice, ktorý sa rozplýva na jazyku
Jednoduchá a chutná večera pre celú rodinu. Ľahučké cesto zo surovín, ktoré máte určite doma.
21 tradičných receptov na veľkonočné pečenie: Najobľúbenejšie zákusky a koláče na Veľkú Noc
21 tradičných receptov na veľkonočné pečenie: Najobľúbenejšie zákusky a koláče na Veľkú Noc
Vybrali sme pre vás tie najlepšie a najobľúbenejšie zákusky na Veľkú Noc.