Pridať recept

Čokoládovo-karamelový tart

8
porcií
55
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto:

1 ks
vaječný žĺtok
70 g
krupicový cukor
250 g
hladká múka
125 g
studené maslo
50 ml
studená voda

Karamel:

100 g
kryštálový cukor
100 ml
smotana na šľahanie

Čokoládová plnka:

2 ks
vajce
100 ml
plnotučné mlieko
200 ml
smotana na šľahanie
200 g
kvalitná horká čokoláda
50 g
cukor

postup

1.
Rúru si vyhrejeme na 180°C, okrúhlu formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.
 
2.
Pomocou metličky vymiešame žĺtok s cukrom a lyžicou vody. Na kuchynskú dosku alebo podložku si preosejeme múku, soľ a pridáme na kocky nakrájané maslo. Vyváľame ho v múke, aby sa trošku obalilo a mačkáme ho dovtedy, kým nebude zmes pripomínať mrveničku. Keď bude cesto držať pri sebe, urobíme z neho guľu, nalejeme doň rozšľahaný žĺtok a zvyšnú vodu. Vymiešame hladké cesto, ktoré môžeme buď ihneď rozvaľkať, alebo ho dať na chvíľu stuhnúť do chladničky.
3.
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, pomocou valčeka ho prenesieme do formy, a ak sa nám trochu potrhá, jednoducho pritlačíme cesto k sebe. Poprepichujeme ho vidličkou a na vrch uložíme papier na pečenie. Naň nasypeme suchý hrach a cesto dáme na cca 9 minút piecť do rúry.
4.
Cukor nasypeme do hrnca a na miernom ohni ho zohrievame. Do druhého hrnca si dáme smotanu a tiež ju zahrejeme. Cukor neustále miešame a keď je už karamel hnedý, zľahka pridáme zohriatu smotanu. Je potrebné si dávať pozor na oči, cukor môže prsknúť. Miešame dovtedy, kým nám nevznikne karamelová poleva, odstavíme ju a necháme trochu vychladnúť.
5.
Vajíčka vyšľaháme s mliekom a smotanu zohrejeme tesne pod bod varu. Pridáme do nej rozlámanú kvalitnú horkú čokoládu, miešame, dokým nebude zmes hladká. Podľa chuti môžeme pridať cukor, ale vôbec tam nemusí ísť. Čokoládu necháme chvíľu vychladnúť a potom ju primiešame do mliečnej zmesi.
6.
Na predpečené cesto vylejeme vychladnutý karamel a na vrch čokoládovú plnku. Koláč pečieme ďalších 30 minút. Upečený tart necháme vychladnúť a potom ho vložíme do chladničky stuhnúť aspoň na 2 hodiny.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vláčny kakaový koláč (Kladdkaka)
Najvláčnejší kakaový koláč: Kladdkaku zvládnu pripraviť aj cukrári amatéri a očarí i najnáročnejších maškrtníkov
Populárny švédsky kakaový koláč sa vo svete preslávil nielen svojou ohromnou vláčnosťou, ale tiež rýchlou...
Viete, ako správne krájať karamel? Porotkyňa zo šou Pečie celé Slovensko Petra Tóthová sa podelila o cennú radu
Viete, ako správne krájať karamel? Porotkyňa zo šou Pečie celé Slovensko Petra Tóthová sa podelila o cennú radu
Máte radi karamel a dobroty, ktoré sa z neho pripravujú? Dôležité je ho správne pripraviť, ale aj nakrájať. O...
Overený recept na vláčne brownies. Plus zopár rád, ako ich vylepšiť
Overený recept na vláčne brownies. Plus zopár rád, ako ich vylepšiť
Ako docieliť, aby bol váš brownies vláčny alebo naopak pevnejší? Radi poradíme.
Nepečený čoko koláč
Jednoduchý čoko koláč len zo 4 ingrediencií
Tento koláčik je fantastický. Budete potrebovať len sušienky, čokoládu, kokosový olej a mlieko. Navyše sa...
2x šťavnatý čokoládový koláč bez vajec a bez masla:
2x šťavnatý čokoládový koláč bez vajec a masla: Neostane ani kúsok!
Svet jednoduchých koláčov ponúka nekonečné možnosti kombinácií a na samom čele tohto spektra stoja...