Domáci hovädzí burger
8
porcií
100
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Žemľa:
1
KL
sušené droždie
1/2
hrnček
teplá voda
1/2
hrnček
vlažné mlieko
1
ks
vajce
2
PL
olej
2
PL
cukor
1
KL
soľ
3
hrnčeky
hladká múka
trochu
maslo
1
ks
žĺtok
trochu
sezamové semienka
Ostatné:
700
g
hovädzie mäso
1
ks
vajce
podľa chuti
soľ
podľa chuti
mleté čierne korenie
1
štipka
mletá červená paprika
1
PL
olej
1
ks
zelený šalát
2
ks
paradajka
1
ks
šalotka
trochu
majonéza
trochu
horčica
podľa chuti
syr, kyslá horka a iné
postup
1.
Vo väčšej mise zmiešame droždie s teplou vodou a kvások necháme vykysnúť. V inej mise zmiešame mlieko, vajíčko, olej, cukor, soľ a túto zmes primiešame k droždiu spolu s vodou. Všetko premiešame, pridáme múku a vymiešame hladké, trošku lepivé cesto. Ak je moc lepivé, pridáme ešte trochu múky.
2.
Cesto presunieme do misy vymastenej maslom, prikryjeme ho utierkou a necháme nakysnúť. Potom ho znova vypracujeme, rozdelíme na 8 rovnakých častí a a pomocou rúk vytvarujeme z cesta žemle. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom, posypeme sezamom a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 190°C približne 18 minút.
3.
Medzitým si mleté mäso dvakrát pomelieme, dochutíme ho soľou, korením, mletou červenou paprikou a spojíme vajíčkom a olejom. Z mäsa vyformujeme placky a na rozpálenom oleji ich opečieme z oboch strán dohneda.
4.
Upečené žemle necháme vychladnúť, rozkrojíme ich, potrieme podľa chuti majonézou, horčicou prípadne kečupom. Uložíme na ne zeleninu, mäso, prípadne syr podľa chuti. Podávame teplé napríklad so zemiakovými hranolkami.
Podobné recepty
Toto je dôvod, prečo je moje mäso vždy tak lahodné a jemné ako masielko! Do marinády dajte túto surovinu navyše
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.