Pridať recept

Jablkový lekvár

ingrediencie

1 kg
jablko
0,3 litrov
voda

postup

1.

Na prípravu lekváru použijeme menej zrelé jablká, môžu byť aj padané alebo poškodené plody, ktoré preberieme. Neolúpané jablká s jadrovníkom nakrájame na malé kúsky, ktoré v kastróle podlejeme vodou, asi 0,3 l na 1 kg jabĺk a rozvaríme ich do mäkka.

 
2.

Jablká potom lisujeme na pretlak, ak je veľmi zriedený, vodu odparíme tak, aby sme z 1 kg jabĺk získali 0,8 až 1 kg pretlaku.

3.

Plníme ho za tepla do vopred vyhriatych fliaš a pod. Teplý lekvár necháme odkrytý vychladnúť, lebo pri chladnutí sa ešte čiastočne odparuje voda. Vychladnutý lekvár uzavrieme obviazaním fóliou, viečkom a pod. Ukladáme ich najlepšie v suchých, studených, dobre vetraných miestnostiach.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
12.1.2019 19:57 | |
+0 -2
V tomto recepte môžete využiť aj chutnú odrodu - Jablko Belmac. Môžte sa o ňom dozvedieť viac na tejto webovej stránke: http://dolezalova.fmkucm.sk/
Podobné články
AEG indukcia
Príručka pre začiatočníkov: varíme na indukcii
Ľudia sa často „boja“ noviniek. Podobne je to aj pri indukčných varných paneloch, napriek tomu, že ich...
aeg
Večera snov od špičkového kuchára z AEG (+rozhovor)
Zvažujete kúpu novej kuchyne? S rekonštrukciou býva veľa starostí, ale predstavte si, že prídete domov...
AEG
Horúca, intenzívna alebo vlhká para?
Vláčne zvnútra, krehké a chrumkavé na povrchu? S parnou rúrou sa vám také jedlo podarí. Bežná rúra obklopí...
pripravené v pare
Ako pripraviť dokonalý steak?
Inšpirujte sa receptom šéfkuchára Antonína Bradáča a doplňte steak bylinkovým maslom.
AEG recept
Šalát z červenej repy s čakankou a kozím syrom
Červená repa skombinovaná s kozím syrom je obľúbená klasika. Na osvieženie pridajte čakanku a syr obaľte...
zeleninová krémová polievka
Aj vám chutia výdatné krémové polievky?
Skúste zeleninovú krémovú polievku z multifunkčnej parnej rúry s chrumkavou šošovicou beluga a sladkými zemiakmi.