Jablkový lekvár
nízka
náročnosť
ingrediencie
1
kg
jablko
0,3
litrov
voda
postup
1.
Na prípravu lekváru použijeme menej zrelé jablká, môžu byť aj padané alebo poškodené plody, ktoré preberieme. Neolúpané jablká s jadrovníkom nakrájame na malé kúsky, ktoré v kastróle podlejeme vodou, asi 0,3 l na 1 kg jabĺk a rozvaríme ich do mäkka.
2.
Jablká potom lisujeme na pretlak, ak je veľmi zriedený, vodu odparíme tak, aby sme z 1 kg jabĺk získali 0,8 až 1 kg pretlaku.
3.
Plníme ho za tepla do vopred vyhriatych fliaš a pod. Teplý lekvár necháme odkrytý vychladnúť, lebo pri chladnutí sa ešte čiastočne odparuje voda. Vychladnutý lekvár uzavrieme obviazaním fóliou, viečkom a pod. Ukladáme ich najlepšie v suchých, studených, dobre vetraných miestnostiach.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.