Pridať recept

Makový závin

ingrediencie

cesto

500 g
múka polohrubá
3 dl
polotučné mlieko
100 g
kryštálový cukor
1 kocka
čerstvé droždie
1 dl
slnečnicový olej
1 štipka
soľ

Plnka

220 g
mletý mak
90 g
kryštálový cukor
1 PL
vanilkový cukor Dr Oetker
1 ČL
citrónová kôra
1 dl
polotučné mlieko

postup

Chutný makový závin...

1.

Najprv začneme prípravou kvásku. Do misky alebo hrnčeka pomrvíme celú kocku droždia, pridáme lyžičku cukru a lyžičku múky a asi 1,5 dcl teplého mlieka. Prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme nakysnúť. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ a olej. Pridáme podkysnutý kvások a zvyšné mlieko, ktoré pomaly k tejto mase dolievame a vypracúvame cesto. Necháme ho nakysnúť aspoň na pol hodinu prikryté utierkou.

 
2.

Spravíme makovú plnku: Mlieko povaríme v hrnci s cukrom, pridáme vanilkový cukor, pomletý mak a postrúhanú pomarančovú kôru. Dobre premiešame a necháme vychladnúť. Potom na pomúčenej doske rozdelíme cesto na 4 časti. Každú z nich vyvaľkáme na hrúbku asi 3mm v tvare obdĺžnika a rovnomerne potrieme makovou plnkou. Zvinieme cesto do závinu a dáme na vymastený plech. Povrch trochu potrieme olejom a každý závin necháme ešte chvíľu nakysnúť. V elektrickej rúre pečieme pri 200 stupňoch približne 35 – 40 minút.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Katarínka1
30.9.2022 14:04 | |
+10 -8
Úplne super recept. Cesto je perfektne. Len maku som dala viac a ešte som ho po uvarení zmiešala s nastrúhanými jablkami. Dala som asi tak 4 veľké. Dobrú chuť.
merevik
23.4.2020 15:29 | |
+75 -68
Dobrý deň, včera som piekla podľa tohto receptu. Cesto je super - je to fakt ako kupovaný závin. Len čo mi proste nijako nevychádzalo, že to množstvo plnky mi vyšlo cca na 1 závin a nie na 4. A koláč mi zostal taký "nelesklý" - matný. Je na to nejaký trik? Ja som len začínajúca domáca kuchárka :)
Anonymný nick
24.3.2016 12:52 | |
+88 -48
výborné cesto, používam ho aj na iné kysnuté koláče... je mäkučké a nadýchané....naozaj super :-)