Jablkový koláč s mandľami
6
porcií
stredná
náročnosť
ingrediencie
Korpus
1
ks
vajce
75
g
múka
75
g
maslo
75
g
cukor
1
ks
vaječný žĺtok
trochu
soľ
trochu
citrónová kôra
25
g
zemiakový škrob
1
ks
kypriaci prášok do pečiva
200
g
mandľové lupienky
Jablká
6
ks
jablko
1
ks
roztopené maslo
1
ks
vanilkový struk
trochu
mletá škorica
trochu
pomarančová kôra
trochu
citrónová kôra
40
g
trstinový cukor
Plnka
3
ks
vaječný žĺtok
160
g
kryštálový cukor
250
g
múka
175
g
maslo
1
ks
vanilkový struk
1
ks
pomaranč
12
g
prášok do pečiva
2
g
soľ
postup
1.
Korpus: Žĺtky vyšľaháme s cukrom a citrónovou kôrou a do ďalšej misky preosejeme múku s práškom do pečiva a so soľou. Keď budú mať žĺtky správnu hustotu, pridáme zmäknuté maslo a nakoniec aj preosiatu múku s práškom na pečenie. Cesto necháme na noc odstáť v chladničke. Medzi dvoma vrstvami papiera na pečenie vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 5 mm. Na minútu ho vložíme do mrazničky.
2.
Plnka: Vyšľaháme maslo s cukrom a so soľou, pridáme vajíčka a žĺtky, múku, prášok na pečenie, vanilkové zrniečka a pomarančovú kôru a všetko spolu zmiešame. Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme múkou. Z cesta vykrojíme požadovaný tvar a uložíme ho do formy na pečenie. Formu vložíme do rúry a necháme piecť asi 30 min pri teplote 180 stupňov.
3.
Na vychladnutý korpus nanesieme plnku a na ňu poukladáme jalbká nakrájané na tenké plátky. Navrch rozotrieme roztopené maslo s pomarančovou a citrónovou kôrou a posypeme trstinovým cukrom zmiešaným s vanilkovými zrniečkami a so škoricou.
4.
Teplotu znížime na 160 stupňov a necháme piecť asi 30 min.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.