Pridať recept

Mikuláš z kysnutého cesta

ingrediencie

Na prípravu vopred

100 g
sušené marhule
100 g
sušené slivky
100 g
sušené datle
100 g
sušené figy
100 g
hrozienka
150 ml
rum

Na cesto

500 g
hladká múka
1 balíček
sušené droždie droetker
250 ml
vlažné mlieko
60 g
práškový cukor
1 balíček
vanilkový cukor
70 g
zmäknuté maslo
1 ks
vajce
1 štipka
soľ
1 KL
citronová aroma DrOetker

Na potretie a posypanie

1 ks
rozšlahané vajce
2 PL
práškový cukor

Ešte potrebujeme

papier na pečenie
plech na pečenie (30 x 40 cm)
ľubovoľné formičky na vykrajovanie cesta

postup

1.
Ovocie nakrájame na malé kúsky a naložíme na noc do rumu. Dve hrozienka ponecháme na oči Mikuláša.
 
2.
Múku preosejeme do misy a dobre premiešame s droždím. Pridáme mlieko, cukor, vanilínový cukor, maslo alebo margarín, vajce, soľ, citrónovú arómu a elektrickým ručným šľahačom s hákmi na miesenie alebo ručne vareškou spracujeme cesto. Cesto necháme zakryté kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.
3.
Štvrtinu cesta odložíme bokom na ďalšie použitie. Z 3/4 cesta pripravíme telo Mikuláša tak, že cesto rozpolíme a vytvarujeme dve gule. Z gulí vyvaľkáme ovály, hrubé asi 5 mm. Ovocnú zmes rozprestrieme na jeden ovál, na okraji ponecháme 2 cm voľného miesta. Okraj potrieme rozšľahaným vajcom a priložíme druhý ovál. Naplnené cesto dáme na plech (30 x 40 cm) vyložený papierom na pečenie.
4.
Zo zostávajúceho cesta vytvarujeme podľa obrázku hlavu s mikulášskou čiapkou a bradou, nohy a ruky Mikuláša, ktoré prilepíme k telu rozšľahaným vajcom. Zvyšky cesta rozvaľkáme a vykrajujeme ľubovoľné tvary, ktorými telo ozdobíme. Celého Mikuláša potrieme rozšľahaným vajcom a na teplom mieste necháme kysnúť asi ½ hodiny.
5.
Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
6.
Vychladnutého Mikuláša posypeme práškovým cukrom.
7.
TIP: Kysnuté cesto môžeme nahradiť zmesou Buchty v prášku Dr.Oetker, ktorú pripravíme podľa návodu na obale s pridaním Citrónovej arómy Dr.Oetker. Ak pečieme Mikuláša pre deti, môžeme naložiť ovocie na noc namiesto rumu do jablkovej šťavy.
8.
Elektrická rúra: 170°C, teplovzdušná rúra: 150°C, plynová rúra: stupeň 2-3.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať